VIRTUALNI OBRAČUN

Kakva pljuska! U2 i Bono jasno rekli što misle o Trumpu

09.10.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Tijekom dobrotvornog koncerta Dreamforce u San Franciscu, frontman benda U2 virtualno se obračunao s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom i izrugujući se njegovoj ideji izgradnje zida prema Meksiku, uz gromoglasno odobravanje publike, ukazao mu na to da svojom idejom ubija ideju Amerike

Bono je još jednom glasno izrekao svoj stav o Trumpu, citirajući njegovu često izgovaranu rečenicu 'Otpušten si!' iz nekog televizijskog showa, a čemu je prethodio virtualni obračun pjevača s video isječcima iz Trumpove predsjednčke kampanje emitiranim na ogromnom zaslonu.

'Pitanje koje večeras imamo za vas', obratio se Bono ogromnoj Trumpovoj glavi na zaslonu: 'Koja je vaša vizija za ovaj veliki narod?'

'Gradit ću veliki, veliki zid na našoj južnoj granici, a taj zid platiti će Meksiko', odogovora Trump kroz videoisječak, praćen gromoglasnim zviždukom okupljene gomile.

Virtualni obračun Bone Voxa i Donald Trumpa

'Zid? Kao Berlinski zid? Kao Kineski zid?' pitao je Bono u nevjerici i nakon ponavljanja isječka iz predsjedničke kampanje, direktnije se obratio virtualnom Trumpu objašnjavajući mu da neće samo Meksikanci imati problema zbog te njegove ideje.

'Problem je to za sve koji vole ideju Amerike, kao na primjer Irci, Francuzi ili Brazilci. U problemu su svi koji vjeruju u ono što su pročitali na podnožju Kipa slobode', objasnio je Bono uz mahnito klicanje publike.

Virtualni obračun s Trumpom poslužio je kao uvod u pjesmu 'Bullet The Blue Sky', izrazito političku pjesmu koju je Bono izvorno napisao povodom američke vojne intervencije tijekom građanskog rata u Salvadoru 1980-ih godina. Bend ovu pjesmu na koncertima često koristi kao izražavanje dvog stava o političkim sukobima i nasilju.

Irski rockeri predvodili su na dobrotvornom Dreamforce koncertu, koji je za cilj imao prikupljanje 10 milijuna dolara za dječje bolnice, a na kojemu se okupilo više tisuća ljudi.

Bonu Voxu ovo nije prvi put da javno izrazi svoje neslaganje s politikom Donalda Trumpa. U intervjuu za televizijsku postaju CBS krajem rujna frontman irskog benda rekao je kako je 'Amerika najbolja ideja koju je svijet smislio, ali je Donald Trump potencijalno najgora ideja koja se događa Americi'.

'Amerika nije samo država. Amerika je ideja i ta ideja je povezana sa pravdom i jednakosti za sve', naglasio je tom prigodom Bono.