PREMIJERA FILMA

Kako su se žene izborile za pravo na jednaku zaradu

14.03.2012 u 13:25

Bionic
Reading

U kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 15. ožujka u 19.30 sati održat će se premijera filma 'Ženska prava hoću' (Made in Dagenham) britanskog redatelja Nigela Colea

Film 'Ženska prava hoću' govori o događajima koji su se zbili u Fordovoj tvornici automobila u Dagengamu 1968. godine. U toj je tvornici među tisućama zaposlenih muškaraca bilo i 187 žena koje su većinom radile na poslovima šivanja sjedišta. Ne pristajući da za svoj rad budu plaćene manje od muškaraca, radnice su stupile u štrajk, a za svoju su predstavnicu izabrale Ritu O'Grady koja se u suradnji sa sindikalnim povjerenikom Albertom Passinghamom nastojala za njih izboriti bolje uvjete rada i veće plaće.

Djelo oštro osuđuje neravnopravnost spolova i, unatoč tome što temi pristupa iz humorne perspektive, pokazuje stvarnu cijenu borbe za građanska prava. Štrajk Fordovih radnica u Dagengamu doveo je do izglasavanja Zakona o jednakim zaradama 1970. (Equal Pay Act 1970.) u britanskom Parlamentu koji je stupio na snagu krajem 1975. Pojam zarada zakonodavac je shvatio vrlo široko te se uz plaće odnosi i na godišnje odmore, mirovine i različite bonuse te tim zakonom zabranio diskriminaciju između muškarac i žena na radnom mjestu.

Film je režirao Nigel Cole koji je svojim dugometražnim igranim prvijencem 'Saving Grace' (2000) privukao veliku pozornost (nagrada publike na festivalu u Sundanceu). Iznimno uspješan bio je i njegov drugi film 'Djevojke s duplerice' (Calendar Girls, 2003) u kojem su u glavnim ulogama nastupile Helen Mirren i Julie Waltersse, a koji govori o također istinitom događaju: sredovječne žene odlučile su pozirati nage za kalendar kako bi pomogle lokalnoj bolnici što je izazvalo veliku pozornost čak i svjetskih medija.

U filmu 'Ženska prava hoću' u glavnoj ulozi nastupa Sally Hawkins koja je svjetsku slavu stekla ulogom vedre i šarmantne Poppy u filmu 'Samo bez brige' (Happy-Go-Lucky, 2008) Mikea Leigha za koju je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu i Zlatnim globusom. Uz Sally Hawkins u filmu nastupa mnoštvo uglednih britanskih glumaca među kojim su i Rosamund Pike, Miranda Richardson te veteran impresivne filmografije Bob Hoskins.

Film će biti na repertoaru zagrebačkih art kina Metropolis i Grič. Dio ulaznica za premijeru je i u slobodnoj prodaji po redovnoj cijeni od 25 kuna.

Ženska prava hoću