ZVIJEZDA SERIJE 'EMPIRE'

Kako je Terrence Howard postao ozloglašeni hip-hop mogul

01.10.2015 u 14:22

Bionic
Reading

Terrence Howard, glumac hvaljen i među publikom i među kritikom, posljednjih godinu dana osvaja ispred malih ekrana ulogom Luciousa Lyona, glavnog protagonista i antijunaka Foxove uspješnice 'Empire'. Dok čekamo nove epizode druge sezone serije, u kojoj nas Lucious Lyon ovaj put čeka iza zatvorskih rešetaka, prisjetimo se Howardova glumačkog puta do uloge ozloglašenog hip-hop biznismena

Rođen u Chicagu, a odrastao u Clevelandu, Terrence Howard iskusio je teško djetinjstvo. Roditeljsku kuću napustio je sa 16 godina živeći od socijalne skrbi, a dvije godine poslije odlučio se za preseljenje u New York.

Iako je želio postati profesor znanosti, u bratovom društvu Terrence se okušao na audiciji za televizijski sitkom 'The Cosby Show', a ona mu je donijela prvu ulogu na malim ekranima. Nakon uloge u 'Cosby showu' Terrence se glumački okušao u nekolicini serija, no ubrzo je male ekrane zamijenio velikim kinoplatnima, na kojima je veću pozornost kritike i publike zaradio ulogama u filmovima 'Dead Presidents' i 'Mr. Holland's Opus'.

Godina 2004. za Howardovu karijeru pokazala se dobitnom ponajviše zbog glume u Oscarom nagrađenom filmu 'Fatalna nesreća'. Već iduće godine njegov glumački rad nagrađen je nominacijom za Oscar za ulogu u filmu 'Hustle and Flow', u kojem se pojavio uz bok glumici i sadašnjoj kolegici iz serije 'Empire', Taraji P. Henson

Glumačka karijera Terrencea Howarda narednih godina išla je uzlaznom putanjom, što je potvrđeno njegovim ulaskom u Marvelov svijet - naime, pridružio se Iron Manu i njegovim Avengersima, na taj način postavši najplaćeniji glumac u filmu. No upravo mu je taj veliki honorar zacementirao daljnji glumački angažman u ovoj filmskoj franšizi te ga je u narednim filmskim nastavcima zamijenio Don Cheadle.

Od malih ekrana do velikih kinoplatna, Terrence se zatim glumački okušao na kazališnim daskama glumeći u predstavi 'Mačka na vrućem limenom krovu', a nakon niza sporednih uloga u hvaljenim filmovima, utjelovio je lik Luciousa Lyona, velikog hip-hop biznismena i hvaljenog repera s mutnom dilerskom prošlošću. Iako je Howard dosad odigrao brojne uloge, upravo je Lucious Lyon postao najpopularniji lik u njegovoj respektabilnoj i bogatoj karijeri.