POSTAJUĆI CHAZ

Kada žena postane muškarac i to pred kamerama!

31.05.2011 u 11:04

Bionic
Reading

U dokumentarcu 'Postajući Chaz', emitiranom na novoj TV mreži OWN Oprah Winfrey, nekadašnja kći pjevačice Cher, Chastity Sun Bono, otvara do kraja dušu i govori o dugim godinama borbe sa sobom i okolinom da postane ono što je danas: 42-godišnji Chaz Salvatore Bono

'Ovo je američka obitelj u kojoj je moj brat proveo godinu dana u sklopu razmjene studenata za vrijeme studiranja. Mama, tata, kći, sin, snaha i njihovo troje slatke djece', pokazuje mi prijateljica u Washingtonu fotografiju svoga brata s tri nasmijane generacije Amerikanaca i, upirući prstom u naočitog mladog muškarca, dodaje: 'Brat se dobro slagao s Marcom, obojica su matematičari. Ali Marc je danas Marta. Njegova djeca sada imaju dvije mame.'

Marc je danas Marta? Da, Marta je jedna od 250 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama koje godišnje promijene spol, identitet, ime, život i službene dokumente. Iza takve odluke stoje psihološke pripreme, hormonske terapije, operacije i privikavanje okoline na novu situaciju, poput Martino troje djece koje se moralo pomiriti s činjenicom da više nemaju tatu.

Marta je to, kao većina nesretnika s istim problemom identiteta, učinila bez zavirivanja javnosti u njezin intimni problem, bez kamera i javnih nastupa, za razliku od Chaza Bona, koji je ovih dana u barnumski reklamiranom TV dokumentarcu Becoming Chaz (Postajući Chaz) izvrnuo utrobu javnosti na novoj mreži OWN (Oprah Winfrey Network).

O promjeni spola dosad se i u nas, kao i drugdje, govorilo vrlo rijetko, površno i sa zazorom, a navodili su se ekstremni primjeri, poput onoga mlade njemačke pjevačice Kim Petras, koja je – uz dozvolu roditelja – počela s hormonskim terapijama s nepunih trinaest godina, da bi sa šesnaest bila najmlađa osoba koja je promijenila spol. Ili se spominjala priča iranskog filmaša Tanaza Eshaghiana, koji je otkrio 'rješenje' homoseksualnosti iranske vlade tako da potiče i financira sve troškove promjene spola.

No malo je tko išao u tako iscrpan portret osobe zarobljene u krivom tijelu kao ovaj dokumentarac, kojem je glavni junak i producent. U jednoipolsatnoj ispovijedi, nekadašnja plavokosa i simpatična Chastity Sun Bono, kći slavne Cher i nekada popularnog TV zabavljača i pjevača Sonnyja Bona, otvara dušu do kraja i govori o dugim godinama borbe sa sobom i okolinom da postane ono što je danas: 42-godišnji Chaz Salvatore Bono.

Film u režiji Fentona Baileyja i Randyja Barbata ove godine je prikazan na Sundance Film Festivalu i odmah ga je otkupila nova mreža Oprah Winfrey kao primjer programskih vrijednosti koje želi promovirati. Ako OWN išta čini drukčijom od drugih mreža, onda je to opčinjenost ljudima koje obično zovu 'drukčijim od drugih', emocionalnom lomljivošću i društvenom marginalizacijom, a u priči o Chazu svega je toga u izobilju. I, dakako, činjenica da je riječ o osobi iz svijeta spektakla. Što god Chaz učinio ili postao, obojeno je činjenicom da je kći/sin slavnih holivudskih roditelja.

Rođen je 1969. godine u vrijeme goleme popularnosti tada bračnog para pjevača i zabavljača Sonnyja i Cher, koji je svojim šouom na CBS-u godinama uveseljavao publiku. Oba su roditelja bila toliko opsjednuta šouom da su čak malenu i preplašenu Chastity u baby-doll haljinicama koristila da u odjavi svake emisije pozdravlja Ameriku. Otada se mnogo toga promijenilo. Cher se utopila u karijeri, novom burnom braku s mlađim, drugorazrednim rokerom i moru plastičnih operacija u potrazi za vječnom mladošću, a Sonny Bono je postao političar, osnovao novu obitelj i kao kongresnik 1998. poginuo u bizarnoj nesreći na skijanju, pa je priča o 'Becoming Chaz' nužno ispovijed o samoći, napuštenosti, gubitku i neuspjelim potragama za identitetom.

Negdje u 25. godini Chastity je u intervjuu u vodećem američkom časopisu za homoseksualce The Advokate javno priznala da je lezbijka, ne shvaćajući još da je zapravo 'heteroseksualni muškarac, zarobljen u ženskom tijelu', pobrkavši, kako kaže, svoj identitet sa seksualnom orijentacijom. Otac je to primio s razumijevanjem, dok je Cher izbjegavala svaku javnu izjavu o kćeri.

'Pukla sam. Uvijek sam mislila da će moja kći imati obitelj', izjavila je kasnije pjevačica. Otada je žuti tisak neprestano razvlačio Chastity u svojim trač-rubrikama, a ona se uzaludno tražila u pjevačkoj i glumačkoj karijeri, da bi se pronašla u ulozi borca za homoseksualna prava. O svojim iskustvima objavila je dvije knjige, a nakon traumatične smrti svoje dugogodišnje djevojke od zloćudne bolesti i nakon dugo godina dvojbi, u zrelim je godinama konačno odlučila promijeniti tijelo.
O tome i Cher prvi put progovara u dokumentarcu, no prilično je neobično gledati 66-godišnju ženu obilježenu nebrojenim estetskim zahvatima, do granica prepoznatljivosti, kako govori o kćeri opsjednutoj tijelom i njegovim promjenama. Cher kao da je sve ono što Chaz nije želio biti. Ipak, Cher je velikim gestama 'posvojila' novog sina, pa se i na premijeri svog posljednjeg filma Burlesque s Christinom Aguilerom pojavila u njegovu i društvu njegove djevojke Jennifer Ellie, s kojom Chaz živi četiri godine. No to ne znači i materijalnu potporu majke, jer u filmu glavni junak govori o posuđivanju novca za prilično skupe tretmane. Jennifer ga je podržavala u svakoj njegovoj odluci i za cijelo vrijeme transformacije, izjavljujući da im je operacija pomogla da i fizički imaju ono što su imali emocionalno: heteroseksualni odnos.

'Chaz je sada pravi muškarac', izjavljuje u filmu Jennifer, u zajedničkom domu okružena cijelom menažerijom pasa i bezdlakih mačaka. 'Cijele dane sjedi na kauču i igra videoigrice.'

I dok anonimna Marta uredno nastavlja karijeru matematičara, Chaz se trenutno vidi kao borac za prava onih s kojima dijeli istu sudbinu. O glazbi i glumi zasad ni riječi.