MUDROST ŽENA

Jane Fonda progovara o lijepim stranama starenja

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 11:18
  • Objavljeno 04.04.2012 u 09:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U film Get Real! Wise Women Speak, koji se u četvrtak prikazuje u Dokukinu, o lijepim stranama starenja govore glumica Jane Fonda, pjesnikinja Nikki Giovanni, urednica Susan L. Taylor, budistička svećenica Tenzin Palmo, oceanografkinja Sylvia Earle, književnica Marianne Williamson, zabavljačica Della Reese te nobelovke, umjetnice, bake, aktivistkinje i druge žene

Prema posljednjim podacima, prosječna dob u Europskoj uniji iznosi 39,8 godina, no do 2060. godine prosječni građanin će imati 47 godina, a na osobe starije od 65 godina će otpadati skoro 30 posto stanovništva EU-a. Paralelno će opadati i radno sposobno

stanovništvo pa će uskoro na svake dvije radno sposobne osobe dolaziti jedna starija.

Imajući takvu statistiku u vidu, poprilično iznenađuje činjenica da su starije osobe gotovo nevidljive u velikom dijelu medijskog prostora, pogotovo žene. Kao da su godine, uz mladost i ljepotu, odnijele njihovo značenje i interes javnosti za njihove živote.

Starenje, kao opciju da se izbjegne sudjelovanje u društvenim procesima, ne priznaje ni Europska unija, koja je proglasila 2012. godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Naime, starenjem populacije države će imati sve veće troškove jer će isplaćivati veći broj mirovina i više izdvajati za zdravstvenu skrb, a novac za pokrivanje tih troškova će morati zaraditi radno sposobno stanovništvo. Stoga ni ne čudi da Europska unije apelira na to da se starijem stanovništvu, uz produljenje radnog vijeka, pruže i bolji izgledi na tržištu rada, pa u skladu s tim velik naglasak stavlja na cjeloživotno učenje. Starije stanovništvo se također želi potaknuti na veći društveni angažman i međusobnu solidarnost, a veliko značenje se pridaje i zdravom starenju da bi osobe treće dobi što dulje živjele samostalno te što manje opterećivale mlađe, radno sposobno, stanovništvo.

Sve u svemu, čini se da nam je cilj dulje i zdravije živjeti da bismo više radili. Na svu sreću, o starosti ne razmišljaju svi toliko pragmatično. Da proces starenja može biti i nešto puno romantičnije i duhovnije od produljenja radnog vijeka, potvrđuju akterice filma Get Real! Wise Women Speak, u čijem kontekstu fraza 'aktivno starenje' poprima posve drugačije značenje. O mudrosti i nekoj drugoj ljepoti, koju su im donijele godine, u filmu redateljice Joni Steele Kimberlin govore glumica Jane Fonda, pjesnikinja Nikki Giovanni, urednica Susan L. Taylor, budistička svećenica Tenzin Palmo, oceanografkinja Sylvia Earle, književnica Marianne Williamson, zabavljačica Della Reese te nobelovke, umjetnice, bake, aktivistkinje i druge 'strašne žene', pa ni ne čudi da je film zadobio simpatije brojne publike i žirija filmskih festivala, a zagrebačka publika će ga moći pogledati u sklopu programa 'Vox Femianae i Dokukino ponosno predstavljaju četvrtkom' 5. i 12. travnja u Dokukinu Croatia.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi