OTVORENJE IZLOŽBE

Jabuka - klub koji ne truli već 45 godina

13.12.2013 u 22:48

  • +6

Multimedijalna izložba povodom 45. rođendana kluba Jabuka

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

'Klub koji ne truli već 45 godina', izložba povodom 45 godina Glazbenog kluba Jabuka, svečano je otvorena u petak, 13. prosinca, u Arheološkom muzeju

Na ceremoniji otvaranja u atriju Arheološkog publici se obratila spisateljica Rujana Jeger, autori izložbe Ana Solter i Marijo Stojanović te književnik Pero Kvesić, jedan od osnivača Jabuke. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se neki od legendarnih klupskih DJ-a iz proteklih nekoliko desetljeća.

Autori izložbe Ana Solter i Marijo Stojanović zaronili su duboko u privatne i klupske arhive kako bi izvukli što je moguće više materijala i memorabilija koji će dati jasnu sliku što Jabuka znači za zagrebačku i regionalnu glazbenu scenu.

Na izložbi se mogu pogledati djela fotografa poput Nine Šolića, Damila Kalogjere i Hrvoja Polana (spomenimo samo neke) koji su zabilježili brojne koncerte, kako u klubu, tako i one koje je Jabuka organizirala na drugim lokacijama, poput manifestacija Fiju Briju ili Zagreb gori.


Na njima je snimljeno i mnoštvo audio i video zapisa koji se također mogu pogledati i poslušati. Svjetski ugledni dizajner Boris Bućan autor je prvih plakata Jabuke koje mnogi, mlađi posjetitelji, nisu imali priliku vidjeti.

Naravno, ključan dio vizualnog identiteta kluba djela su legendarnog dvojca Božesačuvaj čiji plakati čine važan dio izložbe, baš kao i neki noviji radovi, primjerice oni Brukete i Žinića, koji su sa zagrebačkih zidova pozivali ljude u klub na Jabukovcu.

Privatne fotografije, ulaznice i leci iz svih epoha kluba, novinski članci i brojne uspomene čine sadašnji postav izložbe koji bi se sljedećih tjedana trebao dopunjavati, što je plan koji će se objaviti sljedećeg tjedna.