OD ČETVRTKA, 10. 5.

Izuzetno zanimljiv ovogodišnji festival Žedno uho

08.05.2012 u 10:29

Bionic
Reading

12 izuzetno zanimljivih izvođača iz SAD-a, Luxembourga i Hrvatske kao jedinstveni uvid u aktualnu postrock i indie scenu te nastavak tradicije koja traje već punih 13 godina. Ove godine na Žednom uhu nastupaju: Deadhorse, Yip Deceiver, Sleep, A Storm Of Light, Tindersticks, Thomas Belhom, Tera Melos, Richard Buckner, Rocket From the Tombs, Sun Glitters, Man Zero i Tortoise

Još lani, kad je poslužio kao uvod u prvo izdanje festivala Terraneo, ovaj festival vratio se svom izvornom formatu koji je svojevremeno njegovan u KSET-u pa je kroz tri tjedna trajanja predstavio niz iznimnih imena u rasponu od Mercury Rev i Crippled Black Phoenixpreko Animal Collective i Swans, sve do zaključnog koncerta The Jon Spencer Blues Explosion. Budući da se takav obnovljeni koncept pokazao jako zahvalnim, odlučeno je da se s njim nastavi i ove godine pa će tako od 10. svibnja do 4. lipnja 2012. Tvornicu kulture pohoditi mnogi izvanserijski izvođači.

Samo otvaranje festivala bit će 10. svibnja, a pripalo je novim velikim nadama američkog postrocka, iznimnom ambijentalnom bendu Deadhorse čiji je album prvijenac glasovima jedne od najvećih online postrock zajednica koju okuplja Facebook stranica 'Post-Rock' uvršten među pet najboljih izdanja 2010. godine, pri čemu posebnu težinu ima činjenica da su takvo priznanje od najbitnijeg faktora, a to je publika, dobili samo godinu dana nakon početka djelovanja. Subota, 12. svibnja rezervirana je za Yip Deceiver, grupu koju su osnovala dvojica članova danas iznimno popularnih Of Montreal koji su na ovom festivalu već zasvirali prije pet godina. Umjesto kompletne postave ovog benda, koja je svojevremeno jedva stala na omalenu pozornicu kluba KSET, u Tvornicu kulture stiže dvojac Davey Pierce / Nicolas Dobbratz kako bi nam predstavio svoju veselo-iščašenu viziju pop glazbe. U nedjelju, 13. svibnja iznova oformljeni stoner doom metal heroji Sleep će demonstrirati zbog čega ih smatraju jednim od najutjecajnijih metal bendova devedesetih iz kojeg su kasnije nastali ništa manje utjecajni High on Fire i Om. Uz njih će zasvirati i Storm of Light - postmetal bend predvođen Joshom Grahamom koji je poznat i kao pridruženi član legendarne grupe Neurosis.


Već dan poslije, 14. svibnja u Zagreb se sa sjajnim novim albumom vraćaju miljenici ovdašnje publike Tindersticks. Tako će dvije godine nakon nezaboravnog nastupa u prepunom Kinu SC i, što je još važnije, neposredno po objavljivanju albuma 'The Something Rain' za koji je kritika gotovo jednoglasno ustvrdila da predstavlja njihovo najbolje izdanje u zadnjih 15 godina, ovi britanski velikani soulom obojenog indie rocka ponovo demonstrirati zašto s godinama postaju sve bolji. Tindersticks iza sebe imaju devet studijskih albuma, dolaze iz Nottinghama, a nastali su 1991. godine. Ovo će petodnevno otvaranje Žednog uha u utorak, 15. svibnja zaključiti izvrsni kalifornijski Tera Melos. Premda je math rock pojam koji se najčešće vezuje uz ovaj potpuno nepredvidivi trojac, svojom otvorenošću i sklonošću eksperimentiranju s raznolikom glazbom u rasponu od jazza i ambijentalne elektronike, sve do noise rocka s daškom improvizacije, svaki pokušaj opisivanja unaprijed osuđuje na propast. I sve što vam tada preostaje je pokušati izbaciti imena na koja vas u određenom trenutku njihova glazba asocira, što na kraju rezultira vrlo zanimljivim i šarolikim društvom: US Maple, Health, Animal Collective, Hella, Don Caballero, Squarepusher te mnogi, mnogi drugi.


Priča se nastavlja 24. svibnja uz nastup iznimnog američkog kantautora Richarda BuckneraPremda je tijekom gotovo dvadesetogodišnje karijere objavio jedanaest albuma, sve je to vrijeme svojevoljno djelovao negdje na društvenoj i medijskoj periferiji vodeći život nomada-trubadura. Nijemu sve to vrijeme nije nedostajalo podrške mnogo poznatijih kolega poput dvojca Burns-Convertino iz Calexica koji su ga na albumima pratili prije deset ili petnaest godina, ili Stevea Shelleya iz Sonic Youth koji je to isto radio na izvrsnom lanjskom albumu 'Our Blood', no čini se da je za njega konačna prekretnica nastupila s planetarnim uspjehom Bon Ivera, odnosno Justina Vernona koji Bucknera redovito ističe kao svog najvećeg uzora. To ne znači da se ovaj već po povratku s europske turneje neće preseliti u neki drugi grad, ali će mu zasigurno unijeti dašak sigurnosti u njegov težak i mukotrpan život. Još jedna istinska legenda se vraća u Zagreb 26. svibnja kad će David Thomas po treći put nogom kročiti u ovaj grad. Nakon Wooden Birdsa 1986, Two Pale Boysa 1996, a zatim i Pere Ubu koji su prije šest godina zasvirali upravo na Žednom uhu, ova se ikona američkog nezavisnog rocka vraća sa svojim prvim bendom, legendarnim proto-punkerima iz Clevelanda Rocket From The Tombs. Nastali 1974. nakon nepunih godinu dana djelovanja podijelili su se na punkerskije The Dead Boys i avangardnije Pere Ubu, ne ostavivši pri tom za sobom nikakav pristojniji tonski zapis, ali zato pokupivši sa sobom svatko svoj materijal koji je potom postao prvim službenim snimkama novonastalih bendova. Trideset godina poslije ova se grupa okuplja kako bi konačno u studiju snimila originalne pjesme, da bi lani svjetlo dana ugledao i potpuno novi materijal koji se našao na albumu 'Barfly' i pokazao da nakon gotovo četiri desetljeća karijere ovi momci imaju još puno toga za reći.


29. svibnja nas pak očekuje dvostruki koncert gdje u prvom dijelu svoj novi materijal predstavljaju naši postrock prvaci Man Zero, dok nas u drugom dijelu večeri očekuje nešto potpuno drugačije. Sun Glitters je, naime, pseudonim iza kojeg se krije luksemburški ambijentalno-elektronski majstor Victor Ferreira čija zavodljiva glazba bogata basom i apstraktnim vokalnim semplovima lebdi negdje između chillwavea i dreampopa. Za kraj ovogodišnjeg Žednog uha 4. lipnja nam dolaze genijalci iz Chicaga, grupa koja je sredinom devedesetih mijenjala zvuk rock glazbe kakvu smo dotad poznavali i koja je najzaslužnija za nastanak danas popularnog postrocka. Tortoise su zadnji album objavili 2009.

Ulaznice se mogu kupiti u Aquariusu, Dirty Old Shopu, Rockmarku i Tvornici kulture.