10. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

Izraelci, Palestinci i pankeri s genetskim poremećajima

03.12.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Jubilarni, 10. Human Rights Film Festival održat će se u Zagrebu od 8. do 14. prosinca te u Rijeci, od 12. do 16. prosinca. Predstavljamo nekoliko filmova iz bogatog programa, a koje nipošto ne smijete propustiti

NE
Ne znači ne – kratki i jasni naziv novog filma Pabla Larraina zatvara njegovu proslavljenu 'čileansku trilogiju', zapažen na velikim svjetskim festivalima, od Cannesa do Tokija. Prisjetimo se, Larrain je režirao filmove kao što su izvrsni 'Tony Manero' i sjajni 'Post Mortem', secirajući povijest čileanske vojne hunte kroz priču o serijskom ubojici opsjednutom diskom te još mračniju sagu o opsesivnoj ljubavi i seciranju leševa. Njegov novi uradak 'Ne' odlazi malo dalje pa se bavi ulogom marketinga u svijetu demokratskih promjena, s popularnim Gaelom Garciom Bernalom u glavnoj ulozi.


IZBEZUMLJENOST
Joachim Lafosse belgijski je redatelj koji je iza kamere stao početkom novog milenija, a iako su mu prvih nekoliko uradaka bili kratki filmovi i dokumentarci, već svojim prvi igranim, 'Folie privee', dramom snimljenom 2004., dobiva nagradu kritike u Bratislavi. S najnovijim igranim filmom 'Izbezumljenost' osvojio i priznanje (za glumu) i u Cannesu. 'Izbezumljenost' je istinita priča o ženi koja je iz očaja i ludila ubila petero vlastite djece, a ujedno i novi belgijski kandidat za Oscara.


INORI
Utopijsko-eskapističko remek-djelo 'Alamar' (2009.) imali smo prilike gledati i u Hrvatskoj, a 'Inori' je novi dokumentarni uradak redatelja Pedra Gonzalesa-Rubija, koji se ovog puta, nakon kronike života oca i sina u sanjivom miru karipskog raja, odlučio otputovati u Japan. Ali daleko od neona urbanog života tokijskog megalopolisa koji inače gledamo u dokumentarcima – 'Inori' nas vodi u japanske planine donoseći meditaciju o starosti i usamljeni tamošnjih stanovnika.


PANKERSKI SINDROM
Jedan od najrazvikanijih dokumentaraca godine donosi nam finski redateljski tandem Jukka Kärkkäinen i Jani-Petteri Passi, autori 'Pankerskog sindroma', filma o punk-rock bendu Perti Kurikan Nimipejvet, za koji možda nikada i niste čuli. Ali to će se sada promijeniti, jer Perti Kurikan Nimipejvet prvi je i jedini punk bend čiji su svi članovi redom oboljeli od sindroma Down! Priča je to o skupini marginalaca koji itekako imaju razloga napadati sustav koji ih marginalizira - punk nije mrtav, sve dok je ovakve strasti koja se smije i u lice lošim genima!



ZAKON NA TIM PODRUČJIMA
Ovih dana, Izrael i Palestina opet su u prvim minutama TV Dnevnika, a beskrajni sukobi oko teritorija predmet su i još jednog filma u mrtvom moru analiza, uratka koji pokušava razumjeti uzroke i posljedice okupacije i aparthejda. Nagrađen u Sundanceu (kategorija World Cinema za najbolji dokumentarac), ovaj uradak Ra'anana Alexandrowicza u osnovi je kronika dugog vojnog sustava okupirane Zapadne obale i Gaze, povijest i prezent u jednom paketu.


TRI SESTRE
Novi film Wanga Binga, jednog od ključnih autora tzv. novog kineskog dokumentarnog vala, čak je dva i pol sata duga, nemilosrdna kronika beskrajne bijede stanovništva brdske ruralne Kine, posve odvojene od prizora kineskog gospodarskog čuda koje nam se uglavnom servira posljednjih nekoliko godina. Istih tih posljednjih nekoliko godina, Bing je također redovan u programu Venecije, a njegov najnoviji uradak donio mu je i nagradu Venice Horizons.


CALL GIRL
Nova skandinavska kinematografija, filmska radionica Švedske, Finske, Danske i Norveške, posljednjih je nekoliko godina dobrano pogurana popularnošću 'nordijskih trilera', a novi uradak švedskog redatelja Mikaela Marcimaina vodi nas u lude sedamdesete nikad liberalnije Švedske – seksualna i feministička revolucija otvorili su mnoga vrata promjene, ali u isto vrijeme političku i društvenu elitu zamalo je uništio skandal izazvan otkrićem njihove upletenosti u lanac maloljetničke prostitucije.

ANĐEO ČUVAR
Klasik Gorana Paskaljevića, beogradskog stručnjaka za priče s margine, film snimljen 1987., s Ljubišom Samardžićem, Nedom Arnerić i legendom sevdaha Šabanom Barjamovićem u glavnim ulogama. 'Anđeo čuvar' komad je i danas aktualnog jugoslavenskog filmskog realizma osamdesetih – mračne studije o romskoj praksi trgovine djecom, koji će nove generacije sada moći pogledati i na velikom platnu.