SREDNJA GENERACIJA

Iznenađujući trend vlada Hollywoodom

08.06.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Iako su ušle u četrdesete (nekad kobne godine za karijeru filmske glumice), Julia Roberts, Cameron Diaz, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Halle Berry i mnoge druge zvijezde i dalje vladaju velikim ekranom. Hollywood, čini se, nije uspio odgojiti novu generaciju glumica koja bi se s njima mogla nositi, a dio objašnjenja tog trenda leži i u činjenici da i kino publika stari

Samo prije desetak godina, glumici koja bi ušla u zrele godine bila bi zapečaćena sudbina i mlada bi je lica svrgnula s trona. No kako prosječna dob posjetitelja kina raste, čini se da holivudske glumice lijepo stare sa svojom publikom te dobivaju bolje uloge i bolje ugovore.

Cameron Diaz, Sandra Bullock, Nicole Kidman ili Melissa McCarthy, neke su od top filmskih glumica u četrdesetima koje sada bolje zarađuju od svojih tridesetogodišnjih kolegica.

'Primjećujemo promjene', kaže Sean Bailey, jedan od producenata u Disneyju za The Hollywood Reporter. 'Dio se može pripisati promjeni trendova kod publike. Ženska i starija publika sve više dolazi u kino, pa mnogi od velikih studijskih filmova više ne ovise samo o mladoj muškoj zvijezdi. Kad se taj trend kombinira s velikim brojem fenomenalnih glumica u ovoj dobnoj skupini, čini se da se doista događa nešto uzbudljivo.'

Budući da je Hollywood propustio odgojiti novu generaciju glumica koje bi imale istu energiju poput Julije Roberts (45) i Jennifer Anniston (44), čini se da kultura opsjednuta mladošću gubi snagu u filmskoj industriji.

Sredovječne glumice - s izuzetkom Meryl Streep, Helen Mirren Diane Keaton – morale su pristajati na sporedne uloge – no sada dominiraju najvećim brojem holivudskih filmova.

U novoj akcijskoj komediji 'Heat' igraju 42-godišnja McCarthy i 48-godišnja Bullock, u trileru 'Call' glumi 46-godišnja Halle Berry, a pretpostavlja se da će 39-godišnja Penelope Cruz biti najstarija Bond djevojka ikad.


Više od trećine američkih filmskih ulaznica u 2012. kupili su gledatelji u dobnoj skupini od 40 godina na više, kažu podaci Motion Picture Association of America.

I nedavna je studija Performer P Study, koja mjeri koliko je neka zvijezda poznata i draga publici, utvrdila da Sandra Bullock, Julia Roberts i Meryl Streep osvajaju prva tri mjesta na popisu filmskih glumica među američkim ispitanicima starijima od 18 godina.

Bullock, koja je imala isti broj bodova kao i ukupni pobjednik 56-godišnji Tom Hanks, dobila je ocjenu 41 Q.
Tridesetogodišnja Anne Hathaway dobila je 20 Q bodova, 22-godišnja Jennifer Lawrence 15, dok je Kristen Stewart dobila samo 10.

'Bogatije su mogućnosti casta među naraštajem glumica koje su u četrdesetima, nego među onima u tridesetim godinama', objašnjava predsjednica Fox 2000 Elizabeth Gabler. Dodaje da Hollywood nije proizveo novu generaciju sjajnih zvijezda, uz samo nekoliko iznimaka, poput Rachel McAdams i Amy Adams.

Glumice srednjih godina vladaju i nagradama: Naomi Watts (44) bila je ove godine nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice, a među glumicama nominiranima za najbolju sporednu žensku ulogu čak su tri bile starije od 40: Helen Hunt (49), Jacki Weaver (66) i Sally Field (66).

Nije nevažna ni činjenica da danas zrelije glumice, uz pomoć estetske kirurgije, dermatologa i osobnih trenera, izgledaju mlađe.

Od žena starijih od 40 godina ne očekuje se više da izgledaju poput matrona, piše Hollywood Reporter te ističe da su Julianne Moore (52), Sarah Jessica Parker (48), Nicole Kidman (45) i Gwyneth Paltrow (40) često na vrhu lista najbolje odjevenih žena i najseksipilnijih, piše Daily Mail.