NEPOZNATO O DIVI

Izlazi knjiga memoara Marilyn Monroe

30.04.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Možda najslavnija plavuša na svijetu, Marilyn Monroe bila je poznata po mnogočemu, ali rijetko ju se spominjalo kao književnicu

Američki i francuski izdavači uspjeli su sakupiti zbirku dosad neobjavljivanih dnevnika, bilježaka i pjesama koje je naslijedila Anna Strasberg, udovica Leeja Strasberga, Marilynkina prijatelja i učitelja glume. Knjigu 'Fragmenti', koja otkriva glumičinu intelektualnu stranu i njezinu frustriranost činjenicom da je svi prikazuju kao seks-simbol, u Francuskoj će objaviti nakladnička kuća Seuil, a u SAD-u Farrar, Straus & Giroux u listopadu ove godine.

Francuski izdavač Bernard Comment doznao je na večeri potkraj 2008. za bilješke slavne glumice iz razdoblja od 1943. do njezine smrti 1962. Čitajući što je glumica pisala, shvatio je da je posrijedi nježna, introspektivna osoba. 'Kroz cijelu knjigu provlači se sjeta, a ljepota nekih bilježaka skriva se u tome da čitatelj osjeća povezanost misli, makar su one razbacane na cijeloj stranici', rekao je Comment. 'Misli se rasipaju u svim smjerovima i katkada je doista teško pronaći red među zabilješkama', rekao je Comment, dodajući da ono što je pisala ponekad graniči sa samo-psihoanalizom.

Glumičine bilješke u knjizi se pojavljuju kronološkim redom, a uz njih će biti objavljen i niz fotografija. Premda knjiga ne baca svjetlo na do danas nerazjašnjene misterije - poput ubojstva Johna Kennedyja - ona ipak otkriva glumičine sumnje u prihvaćanje uloga u filmovima koji ju neprestano prikazuju kao glupu plavušu, rekao je Comment. 'Njezino pismo rasvjetljava njezin karakter i pokazuje intelektualnu i književnu crtu, za koju mnogi nisu ni znali da je postojala', dodao je.