NAGRADNJAČA

Islandski bend Múm u ljubljanskoj Šiški

31.03.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Múm su, zajedno sa Sigur Rós, začeli oblikovanje nove islandske glazbene scene s kraja prošlog tisućljeća, te za razliku od svojih stadionskih post-rockerskih kolega,na intimniji način izmiješali klasične i rockerske instrumentalizacije s glitch ritmom,ambijentalnom elektronikom i eteričnim vokalima koja njihovoj glazbi daje izraz djetinjeg čuđenja. Nakon četverogodišnje pauze, múm se vraćaju s novim, ritmičnim albumom 'Smilewound' koji je izdala kultna berlinska etiketa Morr Music, a među gradove europske turneje nedavno su upisali i Ljubljanu u koju dolaze 2. travnja održati koncert u Kinu Šiška

Od svog osnutka u 1997., Múm kuju uzvišen, svijetao, topao i bogat elektronski zvuk. Grupu je proslavio već njihov debi album 'Yesterday Was Dramatic, Today Is OK' koji im donosi slavu u medijima i raširene hvale. Njihov prvi album pri etiketi FatCat 'Finally We Are No-One', objavljen je u svibnju 2002. a a nakon njega su uslijedile
mnogobrojne turneje po svijetu koje su draškale publiku a bend nagnale na ponovno snimanje starih stvari, u live aranžmanima.

Múm su se otad skrasili u berlinskom labelu Morr Music koji je izdao njihov pretposljednji studijski album iz 2009. 'Sing Along to Songs You Don't Know', isto kao i najnovije izdanje, album 'Smilewound' koji je izašao 6. rujna 2013. Ne treba biti Freud da biste znali da su zubi delikatna stvar. Oni mogu učiniti da radost tako i izgleda i da bol izgleda bolno. Na coveru novog albuma múm-a, zubi stvaraju oba efekta istovremeno.

Kao što su to bili 'Yesterday Was Dramatic – Today Is Okay' (2001), 'Finally We Are No One' (2002) i 'Sing Along To Songs You Don’t Know' (2009) , tako je i 'Smilewound' još jedan primjer umjetnosti ovog benda u suprotstavljanju dvaju oprečnih značenja i iskorištavanju energije njihove tenzije. Album je među ostalim snimljen u prostoru u kojem bend vježba, staroj baltičkoj farmi i na kuhinjskom stolu nakon večere, a producirali su ga sami. Za kolektiv sklon promjeni, kakav definitivno jesu, ne čudi da se na albumu pojavljuje i njihov stari član Gyda. Neodlučnost i promjena čuju se i u novom albumu, što mu samo daje na šarmu.

Tportal i Kino Šiška poklanjaju vam dvije ulaznice za koncert islandskog benda Mum koji 2. travnja imaju koncert u Ljubljani.

Dvije ulaznice je osvojila Gordana Podvezanec.