Gabi Novak

'In Concert – Jazzarella ZKM 2009.'

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 26.12.2009 14:28
  • Objavljeno 24.12.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Upravo je nevjerojatno da je prva dama hrvatskih šlagera nakon više od 50 godina karijere objavila svoj prvi album uživo, k tome u jazz maniri. No, baš zbog toliko godina karijere i iskustva te sjajne kemije koja se te večeri 2. travnja 2009. stvorila na pozornici ZKM-a između nje i vrhunskih jazz glazbenika, ovaj album je pravi melem za uši

Iako je tijekom 50 godina gradila karijeru kao pjevačica šlagera, ostavivši iza sebe nebrojeno mnogo evergrina i doista sjajnih i 'velikih' pjesama, gostovanje Gabi Novak na Jazzreli (Ghetaldus All Women Jazz Festivalu), mnoge je iznenadio.

Ubrzo nakon prvog iznenađenja, počelo je nestrpljivo iščekivanje doživljaja nastupa vrhunske pjevačice uz pratnju najboljih domaćih jazz majstora koji su je te večeri pratili: Ante Gelo (koji je napravio većinu jazz aranžmana njezinih pjesama), nezaobilazni Matija Dedić u ulozi sina i vrhunskog jazz pijanista (koji ju je i nagovorio da pristane na jazz avanturu), Mladen Baraković, Krunoslav Levačić, Davor Križić, Saša Nestorović, Miro Kadoić te gudački kvartet u sastavu Ivana Penić Defar, Sergej Evseev, Lucija Brnadić, Guenadi Antonov, uz gostovanje jazz velikana Boška Petrovića na vibrafonu.

Koliko je gospođa Novak bila zadovoljna, govori podataka da je iza skoro svake pjesme hvalila glazbenike i pozivala publiku da im plješće, iako taj moment nije zabilježen na albumu. S druge pak strane, svi ti nabrojani glazbenici bili su te večeri i više nego nadahnuti, pa su zvučali kao da ih je netko pustio s lanca i rekao da budu najbolji kao nikada do sada, što su oni objeručke prihvatili i prepustili se vrhunskim jazz improvizacijama.

Ono nestrpljivo iščekivanje doživljaja njezinog nastupa nesumnjivo se isplatilo jer se pokazalo da se Gabi Novak sjajno snalazi u jazz vodama, a po njezinim riječima, zaplivala je tako sjajno jer jazz dopušta improvizaciju i pruža osjećaj slobode, što svakom glazbeniku predstavlja veliki izazov, pa tako i njoj.

Sve to zabilježeno je na ovom albumu u izdanju diskografske kuće Menart i Moriss studija te svakako treba naglasiti da su album vrhunski producirali Ante Gelo, Matija Dedić i Miro Vidović, koji je odradio i sjajan posao kao snimatelj nastupa, ali i mixa i masteringa. Ukratko, odlično!

Gabi Novak pojavila se u jednom novom svjetlu koje će možda zaslijepiti njezinu dugogodišnju publiku koja je prati od samih početaka baš zbog te fuzije s jazzom i improvizacijama prisutnim na tom koncertu, no nema sumnje da je baš zbog svog predivnog i snažnog glasa tim nastupom osvojila ljubitelje jazza koji ponajprije cijene vrhunske pjevačice koje se znaju stopiti sa svojim jazz sastavom, što se upravo i dogodilo te večeri u ZKM-u na Jazzarelli. Tako su njezini veliki hitovi poput pjesama 'Ono sve što znaš o meni', 'Kuća za ptice', 'Pjesma je bila život moj', 'Pamtim samo sretne dane', 'Ni ti ni ja', 'Pusti me da spavam' doživjeli novo jazz ruho, ali je Gabi zapjevala i neke standarde i dala im novi život: 'My Funny Valentine', 'Misty', 'Moonlight in Vermont', 'Someone to Watch Over Me'.

Jedan od boljih ovogodišnji albuma uživo i podsjetnik na vrhunsku pjevačicu i domaće majstore jazza.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart/Moriss Studio

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi