IRON MAIDEN

Impresivan show britanskih metal bogova u Areni

01.08.2013 u 08:31

  • +18

Koncert Iron Maidena u Zagrebu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Jedan od najvećih metal bendova svih vremena, koji je dosad prodao više od 85 milijuna albuma diljem svijeta, prohujao je zagrebačkom Arenom

Koncert prema kojem su se usklađivala ovogodišnja ljetovanja bio je bez sumnje nastup Iron Maidena u Zagrebu.
 
Stoga ni ne čudi da su karte za slavne britanske metal gigante predvođene karizmatičnim povjesničarom, pilotom i mačevaocem Bruceom Dickinsonom bile najtraženija roba uoči njihova već četvrtog nastupa u Hrvatskoj.

Satima prije koncerta ove prave metal institucije prema Areni su se slijevale rijeke fanova koji su tjednima živjeli samo za jedno – uživati u glazbenom spektaklu kakav su u stanju prirediti legendarni Maideni.

Ozračje je bilo fenomenalno - fanovi svih uzrasta nabrijavali su se za koncert u i oko obližnjih kafića, iz mnogih su se auta mogli čuti 'Aces High', 'Number Of The Beast', 'Running Free' ili 'Trooper', a trgovci u obližnjim dućanima trljali su ruke jer su mnogi obožavatelji pristigli i iz daleka te su trebali okrepu.

Zagrijavanje za koncert odradili su Voodoo Six, sunarodnjaci Maidena, otprašivši svoj hard rock set, a nakon njih uslijedio je nastup žestokih thrash veterana Anthrax (jednih od četiri thrash 'jahača apokalipse' uz Slayer, Metallicu i Megadeth), čiji je prepoznatljiv, bespoštedan zvuk i dan danas inspiracija mnogim mladim glazbenicima.

A kad su izašli Maideni,

Set lista

Moonchild
Can I Play with Madness
The Prisoner
2 Minutes to Midnight
Afraid to Shoot Strangers
The Trooper
The Number of the Beast
Phantom of the Opera
Run to the Hills
Wasted Years
Seventh Son of a Seventh Son
The Clairvoyant
Fear of the Dark
Iron Maiden

Aces High
The Evil That Men Do
Running Free

kao da je adrenalinska bomba pogodila Arenu! Impresivna pozornica s vrhunskim lightshowom te bezbrojnim Eddiejevim inkarnacijama na turneji Maiden England, koja je započela u Španjolskoj, poslužila je kao savršena kulisa stvorivši mistično ozračje u kojem se odvijao vrhunski audio-vizualni spektakl.

Poznati po svojim fantastičnim nastupima, pioniri novog vala britanskog heavy metala, osnovani još davne 1975, započeli su svoj show (nakon intra 'Doctor, Doctor' benda UFO) pjesmom 'Moonchild'. Jedan od najuspješnijih metal bendova svih vremena, poznat po svojim odanim fanovima među kojima su i oni koji ih slušaju od samoga početka, nije izgubio ništa od svoje neodoljive karizme, a niti od svoje izvođačke snage.

Usprkos prigovorima na račun zvuka u Areni, koji u nekim trenucima nije bio na visini, i paklenoj vrućini, vojska obožavatelja nije se dala smesti – publika je pjevala s Bruceom, headbangala, skakala... Fantastična set lista, temeljena na albumima 'Seventh Son Of A Seventh Son' i 'Somewhere In Time', donijela je gomilu adrenalinskih hitova poput: 'Can I Play with Madness', 'The Prisoner', '2 Minutes to Midnight', 'The Trooper', 'The Number of the Beast' ili 'Fear of the Dark', spomenimo samo neke, popraćenih odgovarajućom scenografijom i lightshowom uz pirotehničke efekte, što je naglasilo snažnu poruku slavnog benda.

Ubojita šestorka koju osim Brucea čine Steve Harris, Dave Murray, Adrian Smith, Nicko McBrain i Janick Gers nije posustajala ni trenutka, a neumorni Dickinson, koji će 7. kolovoza proslaviti 55. rođendan, trčao je bez prestanka s jednog dijela pozornice na drugi, podižući atmosferu do usijanja. Ovi momci ni ne pomišljaju na umirovljenje, a svojom energijom i pozitivom koju šire zbilja su prava inspiracija.

'Na svakom koncertu između benda i publike nastaje drukčija atmosfera, pa čak i ako svirate iste stvari. Ići ćemo dalje dok god nas to zabavlja i sve dok nam zdravlje to dopušta', kazao je u nedavnom intervjuu uoči koncerta u Slovačkoj gitarist Dave Murray

Impresivan show, dostojan metal bogova, s nešto manje od dva sata svirke nikoga nije ostavio ravnodušnim. Što dodati nego: Up the Irons!