RADE ŠERBEDŽIJA

'I Štulić, i Rundek i ja izašli smo iz Arsenova šešira'

18.03.2015 u 08:17

Bionic
Reading

Nastup Rade Šerbedžije 21. travnja u Lisinskom bit će prilika za njegov ponovni susret sa starim prijateljem Arsenom Dedićem iz čijeg je, kaže, šešira izašao. Uvijek pun zanimljivih priča iz prošlosti, Rade se prisjetio prvog susreta s cijenjenim hrvatskim kantautorom i šansonijerom

Za sreću je nekima potrebna samo dobra pjesma pa tako i Radi Šerbedžiji kojem je svaki susret i nastup s dugogodišnjim prijateljem Arsenom Dedićem razlog za dobro raspoloženje. Radin koncert 21. travnja u Lisinskom spojit će dvojicu starih prijatelja, a tim povodom 68-godišnji glumac prisjetio se njihovog prvog susreta.

'Bio sam gimnazijalac, a Arsen vojnik JNA u Gospiću gdje sam često posjećivao svoju tetku. Ondje sam ga i upoznao dok je pjevao na terasi doma JNA. Jednom me tako pozvao za svoj stol, počeli smo pričati i to je potrajalo. Valjda sam mu se svidio, ja mali naivni gimnazijalac pun zanosa. Drugi put putevi su nam se isprepleli kad sam već bio na Akademiji i statirao na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi 'Don Juan'. Malo pomalo, Arsen je načuo da imam sluha i lijepo pjevušim. I učio me pjevati. Bio sam dobar učenik, a i on je bio dobar mentor pa smo već 1973. snimili 'Ne daj se, Ines'. Uvijek sam ga volio slušati, upijati njegove priče o životu, učio me svemu, iz njegovog sam šešira izašao kao i Darko Rundek, Johnny Štulić, Goran Bregović i mnogi drugi koji su glazbi dali umjetnički pečat. Zbog svega toga i mnogih drugih lijepih trenutaka koje smo zajedno prošli, radujem se našem skorom nastupu', kaže nam Rade. 

Njegovim stopama krenula je i kći Milica koja nerijetko nastupa na očevim koncertima: 'Kćeri su moj ponos, pa se nerijetko razmećem njihovom pameću i talentom. Milica piše lijepe pjesme, svira i pjeva i zato kao otac uvijek imam potrebu pozvati je na svoje nastupe. Iako je više njezina publika ona koju je imala na nedavnom koncertu Damira Urbana. Nina studira u SAD-u, a Vanja u Beču. Kad pogledam svoje petero djece, što reći nego da sam uistinu sretan čovjek. Odgajali smo ih s puno ljubavi i tolerancije i naučili ih da u životu preuzmu odgovornost za svoja djela. Lenka je bila ta koja je uvijek inzistirala na davanju slobode djeci i nije pogriješila. Lijepo smo ih odgojili, naša kuća je uvijek puna njihovih prijatelja koji spavaju kod nas, družimo se, veselimo. Sretan sam što s njima imamo tako lijep odnos.'

Ono što ga trenutačno najviše zaokuplja njegov je redateljski prvijenac 'Oslobođenje Skoplja' koji je proteklih mjeseci snimao sa sinom Danilom u Makedoniji. Zbog montaže u Londonu stalno je na putu, no ništa mu teško ne pada jer vjeruje kako su snimili odličan film koji će lako pronaći put do publike.

'Film je snimljen prema odličnoj istoimenoj predstavi Ljubiše Ristića s Inge Appelt, Miodragom Krivokapićem i drugima, s kojom smo obišli cijeli svijet, a u Americi osvojili prestižne nagrade. Australci su snimili film, a ja sam osvojio Sammy Award kao najbolji glumac u Australiji. Sve to me potaklo da napišem svoj scenarij o maloj obitelji u ratu u Makedoniji koji je na neki način moja verzija 'Amarcorda'. Vlatko Stefanovski radio je glazbu za film što me posebno veseli. Ovaj projekt me toliko ispunio i usrećio pa sam zbog svega u posebno dobroj kreativnoj fazi', zaključio je Šerbedžija.