NEJEDNAKOST U GLUMIŠTU

I naše glumice digle glas: Platite nas kao i muške!

24.02.2015 u 19:45

Bionic
Reading

Govor Patricije Arquette na ovogodišnjoj dodjeli Oscara o tome kako je krajnje vrijeme da glumice u Hollywoodu budu jednako plaćene kao i njihovi kolege potaknuo je Natašu Janjić da na Facebooku otvori raspravu o nejednakosti honorara u hrvatskom glumištu. Svoje mišljenje za tportal rekle su i neke od najistaknutijih žena na hrvatskoj glumačkoj pozornici

'Muška je gluma skuplja od ženske? Zašto?' pita se Nataša Janjić koju je, kao i mnoge njezine kolegice, zaintrigirao govor Patricije Arquette na ovogodišnjoj dodjeli Oscara o ogromnoj nejednakosti u honorarima glumaca i glumica u Hollywoodu. Na svom profilu na Facebooku Nataša je povela raspravu o tome koliko su tek hrvatske glumice potplaćene u odnosu na svoje muške kolege: 

'Što mislite je li u Hrvatskoj najveći honorar glumca za dan snimanja: a) jednak najvećem honoraru glumice, b) veći od najvećeg honorara glumice, c) manji od najvećeg honorara glumice. Ovo pod 'C' ne postoji, ali samo pitam', napisala je Janjić i u nastavku obrazložila svoje nezadovoljstvo vlastitim iskustvom: 'Jednom mi je jedan redatelj objasnio razlog tome. Ženski problemi nisu tako kompleksni i esencijalni kao muški', otkrila je Nataša. U raspravu se uključila i kazališna glumica Petra Dugandžić koja je napisala:

'Suludo. Linija manjeg otpora. Manje je frajera pa je najjednostavnije iskeširati pošteno na štetu ostalih u projektu. I što bi se desilo da se izjednače muški i ženski honorari? Raspala bi se šačica koja je uspjela zadržati svoju cijenu, radili bi neki drugi. Ionako su nam se svima sramotno srozale cifre u zadnjih 15 godina, i bojim se da smo za to djelomično krivi sami', smatra Petra.

Dijeli li nezadovoljstvo mlađih hrvatskih glumica, za tportal je prokomentirala i jedna od najiskusnijih i najcjenjenijih u toj branši - Vera Zima: 'Moja bi reakcija bila poput one Meryl Streep, dva prsta u zrak za 'woman victory', žene i naša prava. Predugo sam u ovoj profesiji da ne bih bila svjesna tog problema, a sve zato, izrazit ću se ubojitim rječnikom, zato što ova nepravda to zaslužuje, jer se neka muška seljačina velikog ega odlučila malu veličinu svog pimpeka nadoknaditi svojim velikim honorarom. Ipak, znala sam se uvijek izboriti za sebe i lupiti šakom o stol', rekla je Zima.

Malo drugačije iskustvo ima jedna od naših najzaposlenijih glumica Ksenija Pajić priznavši da se u pregovorima o veličini honorara često nije znala izboriti za sebe: 'Za mene je to bio najveći stres u mojoj profesiji. Svaki put razgovor o honoraru započinjao bi istom rečenicom: 'Znate, mi nemamo puno novca, mali nam je budžet.' I što onda reći na to? U našem zanatu honorari su tajna, no često bi se mi glumice u našim razgovorima znale pitati koji je razlog te nejednakosti u plaćama - je li tome tako jer glumcima producenti odmah u startu ponude više ili se mi žene ne znamo izboriti poput njih, objašnjava Ksenija koja je trenutačno zaokupljena novim projektom - snimanjem filma 'Sve najbolje' Snježane Tribuson.

Nepravdu po tom pitanju na svojoj je koži osjetila i Ecija Ojdanić koja smatra kako se problem ne krije u nedostatku ženske inicijative i upornosti. 'Mislim da glumci u startu dobiju više nego mi žene zato što na jednu žensku ulogu ima puni više glumica nego za mušku. Ponuda je u našem slučaju veća, to je jedan od razloga. A drugi je razlog taj što je danas u serijama i na filmu puno više muških uloga pa smo i na tom polju zakinute. Moje je mišljenje da glumica u kino svojom karizmom može privući jednak broj gledatelja kao i glumac i zato nema potrebe da oni dobiju više od nas', smatra Ecija.

Malo drugačije mišljenje od svih ima glumica Anja Šovagović: 'Puno je veći problem od te nejednakosti u honorarima što danas producenti da bi uštedjeli uzimaju amatere, a ne profesionalce sa završenom Akademijom. Osim toga, svi hrvatski glumci još su danas u sistemu iz doba socijalizma, na plaćama, pa ako već imaju stalan mjesečni dohodak, mogu birati s kakvim će redateljima raditi - onima koji podcjenjuju glumice i plaćaju ih manje ili onima koji ih vrednuju jednako kao i glumce. Ja takav problem nisam imala. Odbijala sam ponude ne zato što sam bila manje plaćena, nego zato što mi se nije svidio neki projekt.'