TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

I gledam 'More' gdje se k tisućitoj emisiji penje

26.02.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Čak su i među najboljim televizijskim emisijama, kako kod nas, tako i u inozemstvu, rijetke one koje uspiju dogurati do tisućite epizode. Jedan je od takvih rijetkih bisera HTV-ovo 'More', koja nam već više od trideset godina donosi priče o ljudima koji žive uz obalu Jadranskog mora

Dugovječnost je teška stvar, pogotovo na televiziji, pa onda još na televiziji u današnje vrijeme i na televiziji u zemlji kao što je naša. Celebrityji kojima je gledateljstvo opsjednuto brzo se troše, politika koja nas sve pritišće vedri i oblači nad sudbinom emisija koje se njome bave, kvalitetni sadržaji guraju se u termine i na kanale na kojima ih nitko neće primijetiti, a emisije koje su organski povezane sa svojom publikom sve su rjeđe.

U takvom kontekstu čini se pravim čudom da neka televizijska emisija (koja nije Dnevnik) uspijeva doživjeti čak tisućito uprizorenje, ali možda ćete se manje čuditi ako vam kažem da će ove nedjelje, 28. 02. 2016. godine na HRT-u biti emitirana tisućita epizoda emisije 'More'. Započeta 1982. godine iz pulskog dopisništva TV Zagreb i pod naslovom 'Ljudi, more, obale' s vremenom se proširila na riječki pa na splitski studio e da bi svoju današnju varijantu dočekala kao zaštitni znak ranog poslijepodneva nedjeljom

Kao i mnogi vrijedni odlikaši koji sjajno, ali tiho obavljaju svoj posao, 'More' je rijetko kada dizalo medijske bure svojim prilozima jer toj emisiji takvi spektakluci nikada nisu bili potrebni. Neraskidivo vezana uz gledatelje kojima je namijenjena, snimala se u njihovim dvorištima, na brodicama, u mrežama i na kamenjarima i unatoč nesklonosti senzacijama uvijek je bila dobro zapažena jer je riječ o jednoj od najgledanijih emisija Hrvatske televizije.

U čemu je tajna dugovječnosti i uspjeha 'Mora'? Stvar je zapravo vrlo jednostavna, neki bi možda mogli reći i staromodna - emisija je to koja se uvijek bavila onime što joj je tema, ne preseravajući se iskoracima prema nečemu drugome. U suštini reportažna, do maksimuma koristi mogućnosti koje joj pruža televizijski medij pa nam iz tjedna u tjedan donosi priče o životu uz more, i to stvarne priče, mnogo bolje od onih gluposti kada ekipe HTV-a ljeti krenu na turneju po turističkim mjestima pa samo sjede na rivi i čekaju da ih lokalci zabavljaju.

Bilo je u trideset godina 'Mora' mnogo nezaboravnih reportaža - meni je osobno posebno ostala u sjećanju ona o ribaru s Krka koji je u mreži pronašao posudu za maslinovo ulje u obliku rimskog boga Prijapa, koja je, osim što je skrenula pozornost na arheološko bogatstvo Jadrana, bila obrađena vrlo duhovito i toplo, a legendarna tri priloga jednog od najboljih HTV-ovih reportera Ante Granika, u kojima nam je predstavio 'malog čovjeka' - ribara Matu Vukorepu i desetak su godina nakon prikazivanja hit na internetu. Nabrajanje sjajnih priloga i tema koje su obrađene u emisiji 'More' trajalo bi od jutra do sutra, a njihovo skupljanje u neku televizijsku antologiju sigurno bi obogatilo svaki arhiv, baš kao što je to slučaj sa skupljanjima najboljih kratkih priča u književnosti.

Čestitam zato emisiji 'More' njihovu tisućitu emisiju i nadam se da ni u sljedećih tisuću neće promijeniti.

Legendarni prilog o Mati Vukorepi iz emisije 'More'