VITEZ REDA UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI

Hrvoju Hribaru dodijeljeno francusko nacionalno odličje

03.12.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoju Hribaru ministrica kulture i komunikacija Francuske Republike Aurélie Filippetti dodijelila je odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2013. godinu za njegove zasluge u međukulturnoj suradnji i jačanju veza hrvatskog i francuskog audiovizualnog sektora. Odličje će mu u srijedu u Zagrebu uručiti Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, dobitnik je odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2013. koje je dodijelila Aurélie Filippetti, ministrica kulture i komunikacija Francuske Republike. Odličje će mu uručiti Michèle Boccoz, francuska veleposlanica u Hrvatskoj, na ceremoniji koja će se održati u srijedu, 4. prosinca u večernjim satima u njenoj službenoj rezidenciji u Zagrebu.

Kako navode iz Francuskog veleposlanstva, Hribaru se odličje dodjeljuje zbog 'predanosti osnaživanju odnosa Francuske i Hrvatske otkad je postao ravnatelj HAVC-a, zasluga na potpisivanju ugovora o francusko-hrvatskoj filmskoj koprodukciji, organizacije festivala hrvatskog filma Croatie, la voici!, održanog prošle godine u Parizu, te zbog podrške francuskom Nacionalnom centru za kinematografiju u borbi za izuzeće europskog audiovizualnog sektora iz trgovinskog sporazuma Europske unije i SAD-a.'

Vitez reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres) francusko je nacionalno odlikovanje kojim od 1957. Ministarstvo kulture (danas Ministarstvo kulture i komunikacija) odaje priznanje pojedincima iz Francuske i svijeta za njihovo zasluge u području kulture i umjetnosti. Dodjeljuje se osobama starijima od 35 godina koje najmanje deset godina javno djeluju u svojoj struci, a na temelju daljnjih zasluga pojedinim dobitnicima nakon pet i više godina dodjeljuje se viši rang odličja – Oficir (Officier) te potom i Komandant (Commandeur). Među dosadašnjim dobitnicima viteškog reda ovog odličja poznata su imena poput Rudolfa Nurejeva, Philipa Glassa, Williama S. Burroughsa, Aleksandra Petrovića i Shan Sa, a iz Hrvatske tu su, između ostalih, Tereza Kesovija Ivan Picelj, Predrag Matvejević, Andrea Zlatar-Violić i Ivan Ladislav Galeta. Posljednjih godina njime su odlikovani i George Clooney, Jude Law, Tim Burton, Aishwarya Rai, Bono Vox i Terry Gilliam.

Hrvoje Hribar rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Radio je kao prvi pomoćnik redatelja, scenarist, pisao je radiodrame i eseje te radio kao kuhar. Kroz svoju produkcijsku kuću FIZ producirao je i režirao komediju 'Što je muškarac bez brkova?', koja je bila najgledaniji hrvatski film 2006. godine te je prikazana na više od 30 međunarodnih festivala. Prije toga napisao je, režirao i producirao dva dokumentarna filma ('Svijet je velik', 1999. i 'Bil jedon', 2001.) te svoj dugometražni prvijenac 'Puška za uspavljivanje' (1997.). Kao redatelj i scenarist, Hrvoje je također i autor televizijskog filma 'Hrvatske katedrale' (1992.) te kratkometražnog filma 'Između Zaghlula i Zahariasa' (1994.). Godine 2001. za HRT režirao je seriju 'Novo doba'. Višestruki je dobitnik nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film godine ('Puška za uspavljivanje', 'Bil jedon', 'Između Zaghlula i Zahariasa').

Ravnatelj je Hrvatskog audiovizualnog centra od rujna 2010., a od studenog iste godine član je Izvršnog odbora Federacije europskih filmskih redatelja (FERA).