FOKUS NA HRVATSKU U MONSU

Hrvatski ljubavni filmovi idu u Belgiju

14.02.2014 u 20:09

Bionic
Reading

U natjecateljskim programima jubilarnog 30. izdanja Međunarodnog festivala ljubavnog filma u Monsu u Belgiji bit će prikazani filmovi 'Hitac' Roberta Orhela i 'Sonja i bik' Vlatke Vorkapić. Festival donosi i poseban program Fokus na Hrvatsku, kratkometražni naslov 'I Love YU' Irene Škorić te majstorsku radionicu Marka Meštrovića

Uz Međunarodni filmski festival u Gentu te Animu i Court Metrage u Bruxellesu, Festival International du Film d’Amour de Mons (FIFA) jedan je od najstarijih i najvažnijih filmskih festivala u Belgiji. U službenoj selekciji i nizu popratnih programa donosi raznovrsne belgijske, europske i međunarodne filmove kojima je zajednička žanrovska odrednica drama, a najširi tematski okvir ljubav, odnosno međuljudski odnosi. Posebna je namjera festivala skretati pažnju na filmove koji još nemaju distribuciju u Belgiji.

Dugometražni debitantski igrani film Hitac redatelja i scenarista Roberta Orhela bit će prikazan u međunarodnoj konkurenciji uz još deset naslova među kojima su ovogodišnji festivalski favoriti poput američkog filma Privremeni dom (Short Term 12) i njemačkog Čudna neka mačka (Das merkwürdige Kätzchen). Ubrzo nakon Monsa Hitac će krenuti i u hrvatsku distribuciju (od 27. veljače). Hit-komedija Vlatke Vorkapić Sonja i bik jedan je od 11 naslova u natjecateljskom programu europskog filma, a uključen je i u pedagoški i program namijenjen učenicima osnovnih škola.

Oba ova filma, uz Šuti Lukasa Nole i Halimin put Arsena Antona Ostojića, također su i dio posebnog programa Fokus na Hrvatsku koji počinje sutra, u subotu 15. veljače, i traje do četvrtka. Publika u Monsu imat će prilike osobno upoznati članove ekipa filmova uvrštenih u Fokus. U Belgiju putuju Arsen Anton Ostojić, montažer Sonje i bika Marin Juranić i glavna glumica Judita Franković, jedan od članove glumačke postave filma Šuti Milan Pleština te Robert Orhel i obje glavne glumice Hitca, Ecija Ojdanić i Iva Babić.

Fokus je novi festivalski program u kojem su u posljednje tri godine predstavljene kinematografije Rumunjske, Irske i Bugarske, a ove godine na red dolazi Hrvatska. Motivaciju za taj izbor festival, kako navode, nalazi u dvjema činjenicama – s jedne strane to je pojavljivanje nove generacije hrvatskih filmskih autora i novih zanimljivih priča, a s druge ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

U kratkometražnom programu Panorama des courts hrvatska će produkcija biti predstavljena filmom I Love YU redateljice Irene Škorić, nostalgično-romantičnom pričom smještenom u šezdesete i sedamdesete godine prošloga stoljeća. Uz ove filmove, Hrvatsku će predstavljati i nagrađivani animator Marko Meštrović (Zašto slonovi?), koji u ponedjeljak, 10. veljače, u sklopu edukativnog dijela festivala drži majstorsku radionicu iz animacije, dok će kao članica žirija za kratkometražni belgijski i međunarodni film u Monsu biti prisutna i hrvatska producentica Antonia Dubravka Carnerud.

Svojom bogatom ponudom kako filmova tako i drugih popratnih kulturnih sadržaja, FIFA je jedan od glavnih razloga da je upravo Monsu, uz poljski Plzeň, dodijeljen status Europske prijestolnice kulture za 2015. godinu.

Ovogodišnja suradnja Hrvatske i FIFA-e realizira se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u suradnji s Hrvatskim filmom d.o.o., a uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Više informacija o čitavom programu festivala možete pronaći na službenim stranicama.