TUŽAN KRAJ

Hoffman na crnoj listi glumaca preminulih tijekom snimanja

03.02.2014 u 20:42

Bionic
Reading

Američki filmski i kazališni glumac i redatelj Philip Seymour Hoffman koji je u nedjelju pronađen mrtav u svom stanu na Manhattanu zbog predoziranja drogom, našao se na podužoj listi glumaca koji su umrli u procesu snimanja filma

Četrdesetšestogodišnji Philip Seymour Hoffman u trenutku smrti bio je angažiran na snimanju nastavka 'Igara gladi' (Hunger Games: Mockingjay - part 2). Kako piše časopis Variety, snimio je većinu scena te je ostalo tjedan dana do kraja snimanja. Produkcijska kuća Lionsgate objavila je da neće odgoditi datum izlaska filma koji je predviđen za 21. studenog.

Paul Walker koji je u studenome prošle godine poginuo u prometnoj nesreći snimio je tek nekoliko scena za sedmi dio kino hita 'Brzi i žestoki' (Fast and Furious 7), stoga je produkcijska kuća 'Universal' odlučila odgoditi izlazak filma za travanj 2015., a Walkerov lik u filmu umiroviti, umjesto ubiti.

'Wagons East' posljednji je film omiljenog komičara Johna Candyja koji je umro u ožujku 1994. od posljedica srčanog udara. Candy je bio poznat po svojoj gojaznosti koja mu je zapravo bila i zaštitni znak. Sa 43 godine, na lokaciji gdje je snimao svoj posljednji film, u snu je doživio srčani udar. Do kraja snimanja korišten je njegov dvojnik, a film je doživio loše kritike i neuspjeh u kinodvoranama.

Tragična automobilska nesreća okončala je život 24-godišnjeg omiljenog holivudskog buntovnika Jamesa Deana 30. rujna 1955. Dean je završio sa snimanjem svih scena na filmu 'Div' (Giant), no tvorci filma željeli su izmijeniti jednu scenu u kojoj je Deanov lik pijan i nerazgovjetno izgovara riječi, tj. željeli su da riječi budu razgovjetnije. Deanov dobar prijatelj Nick Adams oponašao je Deanov glas u tim scenama. Dean je bio prvi glumac koji je posthumno nominiran za Oscar za filmove 'Div' i 'Istočno od raja' (East of Eden).

Inzistiranje na tome da sam izvodi vratolomije na filmu najvjerojatnije je i dovelo 'Kralja Hollywooda' Clarka Gablea do pogubnog srčanog udara koji je dobio nakon što je završio sa snimanjem filma Johna Hustona 'Neprilagođeni' (The Misfits). Film se snimao na vrelim pustinjskim lokacijama. Kako je zabilježeno, dan nakon što je snimanje završeno, Gable je rekao Marilyn Monroe: 'Čovječe, drago mi je da se snimanje završilo, još malo i dobio bih srčani udar.' Sutradan se to stvarno i dogodilo, a legendarni Clark je umro 10 dana kasnije u bolnici, u studenom 1960.

Jedna od najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena, seks-simbol Jean Harlow umrla je u lipnju 1937. u 26. godini zbog akutne upale bubrega. Film 'Saratoga' na kojem ju je zamijenila druga glumica, doživio je veliki uspjeh.

Heath Ledger umro je od predoziranja u siječnju 2008. dok je snimao film 'Imaginarij dr. Parnassusa' (The Imaginarium of Doctor Parnassus). Kako bi se završilo snimanje filma, angažirani su Johnny Depp, Colin Farrell i Jude Law.

Bruce Lee
bio je na vrhuncu slave kada je u srpnju 1973. umro zbog alergijske reakcije na lijekove protiv bolova tijekom snimanja filma 'Igra smrti' (Game of Death). Redatelj Robert Clouse na kraju je u filmu koristio dublere te iz kartona izrezan Leejev lik.

Uloga koja je mogla donijeti slavu glumcu Brandonu Leeju, ujedno je ista koja ga je ubila u filmu 'Vrana' (The Crow). Umro je u ožujku 1993., nakon što je slučajno upucan u trbuh na snimanju. Tvorci filma Leejevo su lice 'nadodali' na dublere kako bi što prije završili sa snimanjem filma.

Iako poznata uzrečica kaže 'show must go on', iznimka je napravljena u slučaju jedne od najvećih holivudskih zvijezda Marilyn Monroe. Umrla je od predoziranja u kolovozu 1962., prije nego što je snimila dovoljno scena za film 'Something's Got to Give', a snimanje filma je nakon toga otkazano.


River Phoenix
također je umro od predoziranja, u listopadu 1993., na setu filma 'Tamna krv' (Dark Blood). Sa samo 11 dana ostalih do kraja snimanja, film je otpisan i sakriven od očiju javnosti dva desetljeća. Redatelj George Sluizier izvukao je film iz pepela, dovršio ga te je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Nizozemskoj prošle godine.

Oliver Reed umro je nakon srčanog udara u svibnju 1999., što je bio udarac za film 'Gladijator' (Gladiator), no većina scena s njim bila je već snimljena. Film je doživio golemi uspjeh na kino-blagajnama i osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Na listu glumaca koji su umrli tijekom snimanja filma našla se i Natalie Wood koja utopila u studenom 1981. prije nego što je snimljena glavna scena na filmu 'Brainstorm.' Nakon mnogo dvoumljenja, tvorci filma ipak su ga dovršili sa dublerima.