BIOGRAFIJA LEONARDA COHENA

Hašiš, konjak i neurotične žene

23.02.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Objavljena je nova biografija Leonarda Cohena 'Hallelujah' autora Tima Footmana koja se u najvećoj mjeri bavi njegovim stvaralaštvom u glazbi i književnosti, no autor nije mogao izbjeći Coenove buran život isprepleten brojnim ljubavnim i seksualnim avanturama

Uoči odgođenog koncerta Leonarda Cohena intenzivirala se izdavačka djelatnost pa je u vrlo kratkom vremenu objavljeno nekoliko biografskih knjiga o slavnom glazbeniku, a najnoviju među njima, 'Hallelujah' autora Tima Footmana, objavila je diskografska kuća Menart.

Pisana novinarskim stilom, fokusirajući se u prvom redu na nabrajanje činjenica iz Cohenovog bogatog života, a izbjegavajući interpretacije njegova djela, Footman nastoji ponuditi neku vrstu objektivne pripovijesti koja seže sve do recentnih događaja, prošlogodišnjeg početka Cohenove još uvijek aktualne turneje u sklopu koje će, nakon kratkog prekida zbog bolesti, gostovati i u Zagrebu 25. srpnja.

Zahvaljujući njegovu burnom životu, Cohenove biografije zanimljivo su i zabavno štivo, no ova je specifična po tome što se u najvećoj mjeri bavi njegovim stvaralaštvom i istraživanjem nadahnuća (kao i Cohenovih utjecaja) što u glazbi, što u književnosti. Naravno, autor nije mogao (ni trebao) izbjeći njegove mnogobrojne ljubavne i seksualne avanture, život koji su obilježili 'hašiš, konjak i neurotične žene', zanimljive epizode poput one kad je uhapšen na Kubi kao američki špijun ili kada je glumio u policijskoj seriji 80-ih 'Poroci Miamija' te njegovo prijateljstvo i suradnju s kontroverznim glazbenim producentom Philom Spectorom, koji danas služi 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva mlade glumice.

Legendarni glazbenik i skladatelj poznat po svojim melankoličnim pjesmama kroz biografiju se često otkriva kao depresivna i nesigurna osoba koja krije brojne dihotomije – istovremeno Židov i budist, depresivan i duhovit, imućan i siromašan (ako je suditi po priči da ga je opljačkala nekadašnja menadžerica zbog čega se u poznim godinama odlučio na još jednu iscrpljujuću svjetsku turneju), 'ladies man' koji je, kako opaža Footman, najdublju i najdugotrajniju vezu ostvario s jednim muškarcem – enigmatičnim Joshuom Sasakijem Roshijem, svojim duhovnim učiteljem.

Zanimljivo da Tim Footman nije ni pokušao upoznati legendarnog glazbenika, jer vjeruje da mu to olakšava pisanje. 'Pokušavam ne upoznati ljude o kojima pišem. Želim biti objektivan. U svakom slučaju više sam zainteresiran za rad nego za čovjeka o kojem pišem', obrazložio je Footman koji je kao novinar pisao o glazbi, pop kulturi, filozofiji i restoranima za The Guardian, Mojo, Time Out i druge. Pomalo distancirana 'Hallelujah' dokaz je da govori istinu.

Knjiga je obogaćena ekstenzivnim popisom Cohenove bibliografije, filmografije i diskografije, u koju su uključeni i obrade njegovih pjesama, među kojima je čak i album 'Hazarder' Ibrice Jusića.

Zahvaljujući tportalu, možete osvojiti knjigu 'Hallelujah' ako kliknete ovdje