'EMPIRE'

Glamurozna hip-hop priča koja ruši rekorde gledanosti

28.09.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Početkom godine putem kanala Fox, u Hrvatskoj je započelo prikazivanje američke hit-serije 'Empire'. Priča o multimilijarderskom carstvu hip-hopa zaludila je Amerikance, a porast gledanosti koji se bilježio iz tjedan u tjedan zasigurno neće prestati i s drugom sezonom emitiranja ovog televizijskog blockbustera godine

Radnja TV serije 'Empire' vrti se oko afroameričke obitelji Lyon koja se već u prvoj sezoni suočava s brojnim osobnim i poslovnim problemima unutar glazbenog carstva.

Kada Lucious Lyon (Terrence Howard), vođa glazbene kompanije Empire sazna da boluje od smrtonosnog ALS-a, prisiljen je odlučiti koji će od njegova tri sina naslijediti obiteljski posao. Najstariji sin Andre (Trai Bryers) menadžer je u kompaniji koji pritom boluje od bipolarnog poremećaja; srednji sin Jamal (Jussie Smollett) izvrstan je R'n'B umjetnik koji živi s dečkom, ali je duboko istraumatiziran Luciousovim homofobnim ispadima koji sežu u daleko djetinjstvo. Naposljetku tu je i najmlađi član obitelji Hakeem (Bryshere Gray) koji pokušava izgraditi rap karijeru, ali razmaženost i igranje na kartu bezobzirnog playboya umanjuju mu mogućnost nasljeđivanja obiteljskog posla.

U međuvremenu Luciousova bivša žena i majka njegova tri sina, nakon 17 godina provedenih iza rešetaka, napokon izlazi van tražeći ono što joj pripada. Ulogu Cookie briljantno je odigrala osebujna glumica Taraji P. Henson, čiju izvedbu mnogi smatraju glavnim krivcem za ogroman uspjeh serije. S fenomenalnim smislom za humor, koji je prilično grub i agresivan, i zlatnim kandžama umjesto noktiju, Cookie se krenula obrušavati s članovima obitelji koji joj duguju uspjeh.

Iako je radnja smještena u svijet industrije hip-hopa te prepuna zarazne autentične glazbe, glavna priča serije ne govori toliko o rapu i R'n'B-u, koliko o moći i dubokim obiteljskim sukobima koji se odigravaju na vrlo glamuroznoj pozornici. Krzno, životinjski uzorak, zlato, dizajnerska odjeća, bijesni automobili, šeširi od leoparda, kod disfunkcionalne obitelji Lyon manje nije više.

Snažan adut serije definitivno je i fenomenalni Timbaland koji producira glazbu u seriji. Kritičari su jednoglasni u pozitivnim osvrtima, a časopis TIME tvrdi: 'Glazba u seriji istovremeno je najbolji primjer Empireove hip-hop autentičnosti i vrhunske dramske serije. Originalne pjesme koju izvode likovi su odlične, ali što je još važnije, uvjerljive su – one su vjerodostojan primjer komercijalnih žanrova od R&B balada preko rapa do soula.

Za stvaranje serije 'Empire' odgovoran je Lee Daniels, najpoznatiji po filmu 'Precious' koji je 2010. bio nominiran za Oscar u čak šest kategorija, uključujući i najbolji film godine, te pobijedio u kategoriji za najbolju sporednu ulogu te u kategoriji za najbolju adaptaciju scenarija. Daniels potpisuje i od kritike hvaljeni blockbuster Batler' koji je do danas zaradio 113 milijuna dolara. Ulogu izvršnog producenta preuzeo je dobitnik Emmyja Danny Strong koji s Danielsom predvodi sjajnu ekipu koja očito zna kako pridobiti pozornost zasićene američke, ali i svjetske TV publike.

Nakon iznimno gledane prve sezone serije, na red su došle nove epizode u kojima ćemo svjedočiti nekim sasvim novim problemima u obitelji Lyon. Upravo povodom emitiranja najnovijih epizoda slavni američki voditelj Jimmy Fallon odlučio je stvoriti parodiju 'Empirea' osvrćući se na radnju prve sezone, a kako ona izgleda, pogledajte ovdje: