KONCERTOM U LISINSKOM

Geri Allen zatvorila ovosezonski ciklus Jazz.hr

23.05.2014 u 11:48

Bionic
Reading

U posljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa Jazz.hr, što ga organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Lisinski, 22. je svibnja u Maloj dvorani Lisinski nastupila slavna američka jazz pijanistica, skladateljica i glazbena pedagoginja Geri Allen

U Zagrebu je svirala nekoliko dana nakon što je primila počasni doktorat najpoznatije svjetske jazz škole, Berklee School of Music. Suradnica legendarnih glazbenika kao što su Ornette Coleman Charles Lloyd i Betty Carter, ali i voditeljica vlastitih sastava u čijim su ritam sekcijama bili isti glazbenici koji su činili ritam sekcije Milesa Davisa ili Keitha Jarretta, Geri Allen se ovom prigodom predstavila solističkim recitalom. Izvodila je glazbu sa svojeg novog albuma 'Grand River Crossings: Motown & Motor City Inspirations'.

Radi se o autorskim skladbama nadahnutima njezinim rodnim Detroitom, posebice glazbi koja je nastala pod okriljem kultne diskografske kuće Motown, ali i onima koje su napisali neki od najpoznatijih glazbenika toga i srodnih stilova, primjerice Marvina Gayea, Stevieja Wondera, Smokeyja Robinsona i Michaela Jacksona. No, ona je vodu usmjerila na svoj mlin. Naime, te su joj teme poslužile za vlastito, suvremeno tumačenje fenomena Motown. Poznata kao glazbenica koja svojim izvedbama iskazuje poštovanje uglednim jazistima, ovom prigodom odsvirala je vlastitu skladbi 'Dolphy's Dance' posvećenu prerano preminulom cijenjenom alt saksofonistu, bas klarinetistu i flautistu Ericu Dolphyju. U dodatku koncertu pokazala je da joj je bliska cjelokupna tradicija afroameričke glazbe, posebice blues i boogie woogie.