25 GODINA BEZ NJEGA

Freddie Mercury: 5 pjesama koje će živjeti vječno

24.11.2016 u 09:09

Bionic
Reading

Na današnji datum navršava se 25 godina otkako je svijet napustio jedan od najljepših vokala u glazbenoj povijesti, Freddie Mercury. Preminuo je u dobi od 45 godina od upale pluća izazvane AIDS-om, i to dan nakon što je to obznanio javnosti u svom priopćenju. Zauvijek će ga se pamtiti po energičnom stilu nastupanja, kao snažnog, karizmatičnog glazbenika s izvanserijskim vokalnim sposobnostima čiji su dojmljivi nastupi graničili s performansima

Današnji datum prije 25 godina promijenio je glazbenu povijest kada je preminuo frontmen grupe Queen.

Freedie je, naime, imao raspon glasa od četiri oktave. Mogao je pjevati sve - od najnježnijih ljubavnih balada, poput 'Love of my life', preko najžešćih rock izvedbi, pa sve do preteča metal glazbe kao što su 'Was it all worth it' i 'I Want it all'.

Imao je i solo karijeru, a povremeno je gostovao za klavirom ili kao vokal drugim izvođačima. Bio je i sjajan zabavljač, a zahvaljujući svojoj karizmi, na pozornici je bio poput vladara svijeta. Nastup grupe Queen na koncertu Live Aid 1985. proglašen je najboljim rock nastupom u povijesti. Da su kao bend probijali sve barijere, potvrđuje i činjenica da su postali prvi svjetski poznati rock bend koji je tijekom turneje otišao u Južnu Ameriku. Jedan od koncerata u Buenos Airesu privukao je 300.000 ljudi, što je i dalje rekord posjećenosti za tu državu.

Ime Freddieja Mercuryja i pjesme koje je otpjevao u glazbenoj povijesti nikada neće izblijedjeti.
Pamtit će se po mnogim pjesmama, prije svega 'Bohemian Rhapsody' s albuma 'A Night at the Opera' (1975.) koja je sastav Queen proslavila. U Britaniji se zadržala devet tjedana na broju jedan top-ljestvice. Veliku ulogu u promociji pjesme imao je radio DJ Kenny Everett,koji je slučajno pustio pjesmu u program iako radiostanica nije prakticirala puštanje neobrađenih pjesama duljih od tri minute.


Godine 1987. upoznao je ženu kojoj se dugo divio, španjolsku opernu divu Montserrat Caballé s kojom je snimio album 'Barcelona'. Na njemu je najpoznatija istoimena pjesma, izvedena na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Montserrat je pjevala dok je Freddie bio na zaslonu iza nje budući da je preminuo nekoliko mjeseci ranije.

Freddie je volio mačke te ih je imao nekoliko u svom domu. Svojoj najdražoj mački Delilah posvetio je istoimenu pjesmu s albuma 'Innuendo'. To je posljednji album objavljen za vrijeme njegova života i sniman je više od 18 mjeseci. Razlog za to bilo je njegovo zdravstveno stanje. Pjesma 'Innuendo'
jedna je od najduljih pjesama sastava u trajanju od šest i pol minuta. Odmah po objavljivanju dospjela je na prvo mjesto top liste u UK-u.

Jedan od najvećih stadionskih hitova je 'We are the Champions'. Singl je objavljen 1977. i nalazi se na albumu 'News of the World'. Iako je napisana 1975., inspirirana nogometom, nije snimljena sve do 1977. Pjesma je stigla na drugo mjesto na top-listi u Velikoj Britaniji i četvrto mjesto na Billboard Hot 100 top-listi najboljih pjesama u SAD-u. Postala je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih pjesama Queena. Godine 2011. znanstvenici su je proglasili najpjevnijom i najzaraznijom pjesmom svih vremena koja najlakše ulazi u uho.

Pri snimanju jedne od najpoznatijih pjesama grupe Queen, 'The show must go on', Freddieja je u studio na rukama donio gitarist Brian May. Legendarni pjevač do zadnjeg se trenutka borio s bolešću, pronalazeći snagu u glazbi i pjevajući. Ostatak benda je sumnjao može li Freddie završiti snimanje, ali je on nakon kraćeg razgovora s Brianom Mayom samo ustao, rekao: I’ll fu*** do it, darling', potegao čašu votke i snimio je iz prvog pokušaja. Videospot čine isječci iz ostalih spotova benda i svojevrstan su hommage Freddieju i njegovoj karijeri. Nikada nije izvedena uživo u originalnom sastavu, ali je 1992. svirana na koncertu u čast pokojnog pjevača.