'IZBEZUMLJENOST'

Filmska ekranizacija istinite obiteljske tragedije

02.06.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Od ponedjeljka, 9. lipnja na redovni program kina Europa i drugih nezavisnih kina u Hrvatskoj dolazi film 'Izbezumljenost' (orig. 'À perdre la raison'/eng.'Our Children') belgijskog redatelja i scenarista Joachima Lafossea. U 'Izbezumljenosti' se Lafosse bavi sličnom temom kao i svom filmu 'Privatni posjed' ('Private Property') iz 2006. - o tome kako prekomjerna ljubav može prerasti u obiteljski užas. Motiv za novi film pronašao je u istinitom potresnom događaju koji se dogodio u predgrađu Bruxellesa 2007. godine

Tragičnu obiteljsku priču redatelj je nesenzacionalistički prenio na filmsko platno, bazirajući svoje ostvarenje u prvome redu na izvanrednim i snažnim glumačkim izvedbama. 'Izbezumljenost' predstavlja studiju moderne psihoze, ali i žestoki napad na patrijarhalne autoritete; on nije samo film o 'ženi i njezinom neopisivom zločinu, već i istraživanje o moći i okrutnosti koja ju je do toga dovela' (The Guardian).

Ova drama govori o odnosu Belgijanke Murielle i Marokanca Mounira, koji započinje strastvenom vezom, nastavlja se vjenčanjem i Muriellinim doseljavanjem u Mounirov dom. On živi s liječnikom Pingetom, svojevrsnim imućnim i utjecajnim mecenom, ali i očinskom figurom koja mu od djetinjstva omogućuje bezbrižan život u Belgiji. S vremenom postaje jasnije da je naigled altruističan odnos prepun kontrole i posesivnosti.

U glavnim su ulogama Niels Arestrup, Tahar Rahim i Émilie Dequenne, koja je za ovu ulogu nagrađena nagradom 'Izvjestan pogled' Filmskog festivala u Cannesu. Dequenne, kojoj je krajem devesetih pozornost šire filmske javnosti donijela uloga u filmu 'Rosetta' braće Dardenne, briljira u 'jednoj od najsnažnijih glavnih uloga dosad' (The Hollywood Reporter). Zanimljivo je i da su sve popularniji francuski glumac Tahar Rahim i glumački veteran Niels Arestrup prethodno također odigrali ponešto drukčiju, ali isto tako neobičnu varijantu odnosa otac-sin u filmu 'Prorok' ('A Prophet').