ZA VELIKE I MALE

Filmovi koji su obilježili djetinjstvo generacijama

03.04.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Kada smo bili klinci gledali smo ih razrogačenih očiju, zadivljeni na koje nam sve načine golicaju maštu. Gledajući ih kroz odrasle oči, na jednak način uživamo u načinima kojima nas podsjećaju na dijete u nama. Dječji filmovi zapravo su oznaka vrijednosti koju prenose svim generacijama. Podsjetimo se nekih filmova koji su nam uljepšali djetinjstvo svojom čarolijom



'E. T.'

Teško je povjerovati da je prošlo gotovo trideset godina otkad nas je dražesni izvanzemaljac prvi put posjetio. Stvoren iz neumornog i dječje razigranog uma Stevena Spielberga, E. T. je osvojio srca publike rekordnom brzinom, a njegov zarazni karakter jednako je svjež i danas, što ga čini punokrvnim evergreenom.

E. T. je zapravo lik stvoren u mašti vječnog klinca upravo za klince. Kako bi se pobrinuo da film i podsvjesno bude bliži djeci, Spielberg je sve scene snimio kamerom postavljenom na visinu očiju prosječnog desetogodišnjaka.

Rezultat je bio iznad svih očekivanja budući da je E.T. svojim svjetlećim prstom dosegnuo dijete u mnogim odraslima, naučivši nas prije svog povratka kući par jednostavnih lekcija o dobrohotnosti, prijateljstvu i obitelji, te da se sva tehnologija i znanost ovog svijeta ne mogu mjeriti s malim svjetlećim srcem u svima nama.


'Goonies'

Prije nego što je Sean Astin pratio Froda do samog središta Mordora i prije nego je Josh Brolin ostvario nominaciju za Oscara ulogom u drami 'Milk', bili su članovi jedne od najpoznatijih dječjih družba – Gooniesa. A Gooniesi su zaslužni za jednu od najvećih dječjih avantura.

Davno zaboravljena mapa koja iz dosadnog predgrađa kroz niz tragova i zamki vodi do skrivenog gusarskog broda i izgubljenog blaga čini se kao san koji je odsanjao svaki klinac, a nitko ga nije mogao bolje prenijeti na filmsko platno od redatelja Richarda Donnera

Velik dio šarma 'Gooniesa' leži u tome što se cijeli film doima kao luda vožnja u lunaparku. No kad se sve zbroji, bez obzira radi li se o orguljama koje će ih ubiti ako pogriješe ton, zloglasnoj obitelji ubojica koja ih proganja ili piratskom brodu koji žele pronaći, Gooniesi kroz svoje avanture prenose dječju nevinost i vjeru u nevjerojatno.


'Priča o igračkama'

Ranih devedesetih publiku su oduševljavali Disneyevi animirani filmovi koji su dosegli nevjerojatnu razinu kvalitete. U prilog uvjerljivosti izraza lica i mekoće pokreta animiranih likova dovoljno govori činjenica da je 'Ljepotica i zvijer' jedini crtić nominiran za Oscara za najbolji film. No klasici koji su uslijedili, poput 'Kralja lavova' i 'Pocahontas', označili su kraj jedne velike ere.

'Priča o igračkama' sa svojim nevjerojatnim svijetom u kojem igračke oživljavaju i igraju se dok im nema vlasnika označila je prekretnicu u filmskom svijetu. Woody i Buzz Lightyear ušli su u legendu kao likovi u prvom filmu stvorenom isključivo računalnom animacijom, a nova tehnologija stvorila je svojevrsnu magiju – Woody i Buzz su zahvaljujući tehnološkoj briljantnosti oživjeli na ekranu kao nijedan lik dotad.

Dio čarolije stvorio je i redatelj John Lasseter koji je inspiraciju za priču o staroj igrački koja postaje ljubomorna kad je vlasnik zamijeni novijom pronašao u vlastitom djetinjstvu, u trenutku kada je u vrlo mladim danima sličnog kauboja zamijenio novom figuricom vojnika G. I. Joea.

Dodatna ljepota 'Priče o igračkama' leži i u tome što je utabala put za nove klasike iz Pixarove tvornice kao što su 'Čudovišta iz ormara', 'Potraga za Nemom' te 'Wall-E', koje su jednakom brzinom zavoljeli i djeca i odrasli, potvrđujući usklik Buzza Lightyeara – do beskonačnosti i dalje!


'Harry Potter'

Pitate se na koji dio mislimo? Na sve! Zarazno popularne romane J. K. Rowling jednakom brzinom proždiru i odrasli i djeca, a filmovi su cijelom serijalu samo povećali popularnost davši odlično razrađenim likovima nove vrijednosti pred znatno širom publikom.

Chris Columbus je mašući svojom redateljskom palicom kao čarobnim štapićem udahnuo život u fantastični svijet Harryja Pottera na filmskom platnu stvorivši toliko uvjerljivu čaroliju da joj ni najokorjeliji cinici nisu imali što za prigovoriti.

Vizualni doživljaj od kojeg zastaje dah pomiješan s dječjim šarmom avantura mladih čarobnjaka pokazao se kao pun pogodak kod publike svih generacija. Kada su kasniji nastavci uveli u priču malo mračnije teme, političke spletke i smrtne opasnosti, publika je već dovoljno sazrela sa svojim omiljenim likovima te se serijal katapultirao među samu elitu najomiljenijih dječjih filmova.

Danas vjerojatno ne postoji kutak na Zemlji gdje ne znaju tko su Ron Weasley, Hermione Granger i Harry Potter. Ime Onoga čije ime se ne smije spominjati nećemo spominjati.


'Čarobnjak iz Oza'

Može li postojati lista dječjih filmova a da se ne spomene 'Čarobnjak iz Oza'? Na samom ulasku u 20. stoljeće američki spisatelj L. Frank Baum počastio je svijet jednom od najomiljenijih dječjih priča. Na temelju njegovog romana stvorena je filmska bajka koja je očaravala generacije gledatelja svojom pričom, pamtljivim pjesmicama, ali i porukama o borbi protiv vlastitih mana u kojoj možemo pobijediti.

Kako to često biva, u svoje vrijeme film je bio neshvaćen te je u prvoj godini prikazivanja podbacio na blagajnama. No lampice iznad glava kritičara i publike polako su se počele paliti s novim spoznajama o vrijednosti ovog filma, djelomično zahvaljujući nezaboravnoj pjesmi 'Somewhere Over the Rainbow' koja je nagrađena i Oscarom.

'Čarobnjak iz Oza' otvorio je za Metro-Goldwyn-Mayer zlatno razdoblje mjuzikala i do današnjeg dana ostaje jednim od najdražih filmskih klasika svih vremena, ujedno predstavljajući i jedno od najvećih dostignuća onoga što zovemo 'filmska magija'.

'Vlak u snijegu'

Kada se govori o najljepšim dječjim filmovima, nepravedno bi bilo reći da i mi nemamo konja za utrku, ili barem vlak. Uz nekolicinu klasika poput 'Vuka samotnjaka' i 'Družbe Pere Kvržice', 'Vlak u snijegu' se po mnogima ističe kao jedan od najboljih hrvatskih filmova uopće.

Kad se male ruke slože, sve se može – lekcija je koju je 'Vlak u snijegu' uklesao u svijest hrvatskog gledatelja. Zahvaljujući bezvremenskoj poruci filma, ne postoji generacijska barijera koja bi priječila nekadašnjim i današnjim naraštajima da zapjevaju zajedno poznate stihove Arsena Dedića

Kako to uvijek biva kod ovakvih popisa, nemoguće je spomenuti sve najdraže nam dječje filmove. Stoga nam pomozite pa nam recite u komentarima koji film je ostavio posebnog traga na vaše djetinjstvo.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: