HARI VAREŠANOVIĆ

'Fahrudin je moj Lennon, a ja sam McCartney'

01.06.2015 u 11:49

Bionic
Reading

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih izvođača ljubavnih balada, Hari Varešanović održat će večeras svoj prvi solistički koncert u dvorani Vatroslav Lisinski. Uoči nastupa za tportal je otkrio bi li nešto mijenjao u svojoj dugogodišnjoj karijeri, progovorio je o svojim romantičnim pjesmama te obitelji

'Želim napraviti poseban umjetnički doživljaj svojoj vjernoj publici. Dugo sam sanjao da im predstavim tri glazbene komponente koje su mi najdraže i koje su kroz 30 godina karijere ušle u moju dušu. U prvom dijelu koncerta ću prezentirati pjesme koje sam volio i koje su mi bile inspiracija i omogućile mi da uopće počnem sanjati o karijeri pop zvijezde. Drugi dio trilogije bit će sevdah, autohtona bosanska umjetnina koja je izašla iz moje kuće budući da mi je djed bio sevdalija, dok će treći dio koncerta bit kolažni program, hitovi grupe Hari Mata Hari', otkrio je Hari Varešanović. Već dvije godine, kaže, radi na novim pjesmama.

'Ogroman je tim oko mene, koji je već 30-ak godina tu. Fahrudin Pecikoza Peco, tekstopisac svih mojih pjesama moj je Lennon, a ja sam McCartney. (smijeh) Puno mojih suradnika razasuto je po regiji kao što su Branimir Mihaljević, Željko Joksimović, Franjo Valentić. Mislim da smo napravili odlične pjesme, a album bi trebao biti gotov do jeseni', ističe pjevač.

Ništa, kaže, ne bi mijenjao u gotovo 30-godišnjoj karijeri.

'Bog mi je dao talent i sreću da se bavim nečime o čemu sam sanjao od malih nogu i ostvario sam sve svoje snove. Napravio sam kroz život gluposti i nesavršenosti, ali to je sastavni dio svačijeg života pa i mog života. Danas me zdravlje dobro služi, imam pametnu djecu, impozantnu karijeru i prelijepe pjesme. Zašto bih poželio da je drukčije? Recimo čak kad bih mogao promijeniti da pobijedim na Eurosongu s 'Lejlom', izabrao bih da ne pobijedim. Nastup u Ateni bio je velik događaj upravo zato što nisam pobijedio. Toliko je ljudi navijalo za mene da je takav rezultat upravo bio idealan za mene. 'Lejla' je napravila čudo, spojila regiju od Ljubljane do Skopja i to je iskustvo za koje kažem - ne daj Bože da je bilo drukčije', rekao je Hari.

Dodaje kako je njegova karijera jedinstvena i da je ne bi je mijenjao ni za čiju uspješniju. Njegovu su ponajprije obilježile brojne balade i romantične pjesme o ljubavi.

'Žene su razlog zbog kojeg sam se neki način počeo baviti ovim poslom, da bih se dodvorio djevojkama, da bih izmamio prve poljupce. Bio sam bezazlen dječak, živio sam u svijetu svojih pjesama ljubavi, zaljubljenosti. To su bila vremena kad su djevojke voljele gitaru, recitiranje, glazbu, poeziju. Sad živimo u doba egzistencijalizma, ali vjerujem da će se stvari opet vratiti na doba romantizma', rekao je Hari.

Na zlatno vrijeme sarajevske scene i bendova koji su tada gradili svoje karijere poput Zabranjenog pušenja, Plavog orkestra, Valentina, Crvene jabuke, Merlina i mnogih drugih, danas gleda s nostalgijom i kaže da je ponosan što je bio i ostao dio te scene.

Jedan od svojih najvećih hitova 'Prsten i zlatni lanac' isprva, otkrio je, nije htio prihvatiti.
'Nisam je htio pjevati, a izgovor mi je bio da je tekst jeftin i nije na sofisticiranom nivou. A slova 'pr-' u riječi prsten nisu mi bila zvučna, pjevna. Peco, koji je napisao pjesmu, pomogao mi je da stvari pogledam iz drugog ugla, pojasnio kako da to otpjevam a da zvuči dobro. On ima tu neku estetiku u sebi koju ja nemam pa se nas dvojica zaista super nadopunjujemo', ističe pjevač.

Djeca, kći Nađa te sinovi Damir i Mak nasreću, kaže, nisu potegnula na glazbenu stranu.
'Moja djeca imaju svoj put. Drago mi je što imaju svoje afinitete, uspjehe u svojim životima. Sinovi dobro uče, studiraju, a kćer je na specijalizaciji u jednoj njemačkoj bolnici, tako da će jednoga dana postati naučnica. Nadam se da će svi troje imati sretne životne priče kao što danas imam ja. S druge strane da su se odlučili za pjevačku karijeru, svakako bih ih podržao u tome', otkrio je. Unuk Isak, sin njegove kćeri Nađe naučio ga je istinskoj sreći.

'Kad sam dobio djecu, bio sam premlad, željan karijere, uspjeha, putovanja i bio sam u potpunosti u glazbi, a sada sam u godinama kada stvari vidim i prihvaćam drukčije. Kad sam dobio unuka, postao sam svjesniji sebe. Unuk mi je nešto najljepše što mi se dogodilo u zadnjih deset godina', izjavio je.

S bivšom je suprugom u dobrim odnosima, a godinama je u sretnom braku s drugom suprugom Jasminom. Živi na relaciji Sarajevo – Zagreb, Beograd – Njemačka te se nije umorio od takvog nomadskog života. 'Baviti se glazbom privilegija je. Naravno da se katkad umorim, ali živjeti taj život, putovati, snimati, pjevati, to ne bih mijenjao ni za što na svijetu', priznao je.

Pola svog uspjeha duguje obitelji i najbližim ljudima oko sebe koji su mu bili najveći oslonac. 'Da nisam imao njihovo razumijevanje, vjerojatno moj život i psihička stabilnost koji su neophodni za uspjeh svakog umjetnika, ne bi bili ovakvi. Kad imaš djecu i ljude oko sebe koji te podržavaju i daju ti vjetar u leđa, uspjeh je još slađi', tvrdi Hari.