ODSTUPANJA OD KNJIGE

Evo što vas čeka u sljedeća dva 'Hobita'

12.12.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Empire donosi listu stvari koje ćemo gledati u drugom i trećem nastavku 'Hobita', a neke od njih uopće nisu u Tolkienovim knjigama – evo na što se trebate pripremiti

MUČENJE
Zaboravite 'Zero dark Thirty' – mračni trend 'nasilnih ispitivanja' proširio se i na fantasy pa tako Mikael Persbrandt, švedski glumac koji glumi shape-shiftera Beorna, objašnjava kako je prošao njegov radni dan na setu Petera Jacksona: 'Započeo sam s okrutnom scenom mučenja. Bilo je čudno i neugodno.' Riječ je o ispitivanju jednog od likova, kako bi se došlo do povjerljivih informacija, no za detalje ćete morati u kino.

PAUCI KOJI ČITAJU MISLI
Bilbo
i ekipa koračaju sve dublje u Mirkwood – kako ulaze dublje u mrak šume, tako se susreću i sa sve bizarnijim pojavama, poput divovskih paukova koji komuniciraju telepatski. I, da, samo ih Bilbo može čuti. Zahvaljujući prstenu, naravno.

DIVLJA RIJEKA
Šverc ljudi! Ne, ne radi se o skrivenim siromasima u brodovima i duplim podovima kamiona, već o Bilbu koji 'šverca' svoje kolege iz zatvora skrivajući ih u bačvama za vino, koje potom zakotrlja niz brzace. 'Zima je, držim se za bačve, jedva pridržavam za stijene...', riječi su kojima se Martin Freeman danas prisjeća scene dodajući: 'Voda dolazi sve do brade. Ozbiljno te nosi, u stijene, u druge bačve...'


STEPHEN FRY BEZ KOSE, S BRKOVIMA
Legendarni britanski glumac doživio je poseban 'makeover' za ulogu Gospodara Laketowna – osobno je izjavio kako nosi ćelavu periku s tek pokojom dlakom na glavi, plus bradu i brkove, uz groznu kožu i 'odvratne nokte'. Tim riječima, Fry je svoju ulogu opisao još 2011. za Digital Spy dodavši kako je njegov lik istinski odvratan: 'Peter me natjerao da jedem testise.'

GANDALF S GLAVOM U TORBI
Ian McKellen
nagovijestio je kako njegov lik možda i neće proći najbolje u velikom sukobu sa silama zla. Što to znači? Naravno, ne i smrt Gandalfa, ali čini se da bi mogao neko vrijeme biti izvan 'akcije'.

POJAVA PRVOG ČOVJEKA
Pored silnih Hobita, vila, čarobnjaka, čudovišta.... čovjek lako zaboravi na Homo sapiense – nijednog nije bilo u prvom nastavku, no Luke Evans stiže u pomoć osvjetljavanja obraza ljudskog roda. Bard The Bowman je njegov lik, savršeno se koristi lukom i strijelom i ne boji se zmajeva.


ZMAJ
Što nas vodi i do 'glavnog negativca' – zli vražji zmaj iz naslova u prvom se nastavku vidi samo nakratko, no moćni reptil vlada drugim dijelom boreći se s Hobitima. Zmaj se najavljuje kao arogantan i previše samouvjeren – 'hoće li to biti njegova slabost?' pitaju se u Empireu.

AZOG
Ne, nije gitarist heavy metal benda Gwar, niti Lordi na Euroviziji – Azog, prijateljima znan i kao dr. Hook,  albino je negativac od kojeg je gori samo njegov sin Bolg. Ni Azog ni Bolg nisu se pojavili u izvornim knjigama pa ostaje vidjeti kako će se ti groteskni zločinci uklopiti u cijeli ep.

JAHANJE SVINJE
Billy Connolly u razgovoru za Vulture.com jasno je izjavio: 'U rat jašem na divljoj svinji!' Njegov lik Dain Ironfoot, hrabri vođa patuljaka, predvodi vojsku jašući na svinji, a za Connoly samog sebe kaže kako su ga za film 'proširili' te mu dodali 'irokez i tetovaže na glavi.'