A NIJE NI POČEO

Eurosong: Ukrajinci razbjesnili Ruse izborom pjesme

23.02.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Opće je poznato da izbor za najbolju pjesmu Europe oduvijek ima veze s politikom kad je u pitanju glasovanje, a sada su stihovi jedne pjesme toliko ispolitizirani da su digli na noge Ruse

Na ukrajinskom nacionalnom izboru slavila je pjevačica Susana Jamaladinova koja je pod umjetničkom imenom Jamala pobijedila zahvaljujući publici, i to za samo jedan bod više od drugoplasirane pjesme. Otpjevala je pjesmu '1944.' i tu nastaje problem jer pjeva o Staljinu i njegovom progonu manjinske skupine Tatara s Krima kada ih je na izbjegličkom putovanju prema Aziji umrlo na tisuće.

'Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače', stihovi su iz pjesme kojima Ukrajinci provociraju Rusiju zbog čega je reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći da se pjesmu '1944.' istog trena diskvalificira iz daljnjeg natjecanja zbog kršenja pravila.


Oglasila se i pjevačica. 'Ta strašna godina zauvijek je promijenila jednu krhku ženu, moju prabaku. Njezin život više nikad nije bio isti', rekla je Jamala koja je rođena u Kirgistanu, a tata joj je krimski Tatar.

Kako god ova priča završila, jedno je sigurno: pjevačica je dobila medijsku pažnju i publicitet o kojem neke druge zemlje sudionice Eurosonga mogu samo sanjati pa bi njezina pjesma, ako se bude natjecala, mogla imati velike šanse da konkurira i za pobjedu.