'UMRO I DIO NAS'

Emotivan oproštaj naših glazbenika od Bowieja

11.01.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Baš kao i strana, i domaća glazbena imena ne mogu sakriti šok i tugu zbog odlaska glazbenog velikana, umjetničke ikone Davida Bowieja, pa se na svojim društvenim mrežama na svoj način opraštaju od njega. Neki objavljuju samo umjetnikove fotografije, drugi pjesme, a pojedini su napisali emotivne poruke

Jednu od najemotivnijih poruka napisao je riječki glazbenik Damir Urban. 'Jutros - osjećaj kao da sam pao u bunar. Umro je, vjerojatno, najveći. Držim njegovu crnu zvijezdu u rukama i spremam se preslušati album kojim se odlučio oprostiti od svega. Koliko mi je značio, znam po tome što sve što sada pišem o njemu izgleda glupo i sasvim suvišno. Kada umre toliko velik čovjek, s kojim su naši životi isprepleteni na razne načine, jedino što se može napisati je: umro je David Bowie... I tako, s njim... danas umire i jedan dio nas', napisao je.

Jedan od najvećih Bowiejevih fanova među domaćim glazbenicima, Massimo, oprostio se od svog idola riječima: 'Tommy iz Motörheada, Natalie Cole, a sad i on...'

Pjevačica Ivanka Mazurkijević ostavila je tužnu poruku. 'Sad je i službeno umrla moja mladost!', napisala je na svom profilu na Facebooku.

'Počivao u miru... Remek-djela ovakvih glazbenih legendi su besmrtna... Neponovljiv original koji je stvarao nove standarde!', riječi su Jacquesa Houdeka

'Kakav tužan dan! Zbogom, Davide! Hvala za sve tvoje čarolije. Počivao u miru', napisao je Alen Vitasović.

Grupa Boa, koja je svirala ispred Davida Bowieja na zagrebačkom koncertu, od njega se oprostila na svoj način, emotivnom posvetom. 'Tužna vijest. Ali na žalost istinita. Svirali smo ispred gospodina Davida Bowieja na maksimirskom stadionu u sklopu njegove turneje Sound&Vision 1990. Nezaboravno glazbeno i životno iskustvo, a pogotovo su nas razveselile pohvalne kritike koje smo dobili od njega o našem nastupu. Počivao u miru', napisali su članovi Boe.

Darko Rundek je također uputio nekoliko riječi velikom umjetniku:
'Šteta da je tako rano krenuo na put kojim ćemo svi poći. Karizmatičan čovjek raskošnog talenta, heroj sa mnogo lica, ozračio je i oplemenio masovnu kulturu druge polovice prošlog stoljeća. Njegova energija, moć transformacije i profinjen ukus nadahnjivali su mnoge pa i moju malenkost. Thank you David!'.

Spisateljica Milana Vlaović zauvijek će pamtiti koncert Davida Bowia u Zagrebu.
'Bila sam na maksimirskom koncertu velikog Bowiea, kad mi je bilo 19, u društvu dva prijatelja, svoja vršnjaka koji su poginuli istog dana, dvije godine kasnije. Mislim danas na njih dvojicu i trenutke života koje mi je zauvijek obilježila Njegova glazba. Tuga nije riječ koja to opisuje, trebala bih pronaći neku drugu', napisala je Milana.

Grupe Hladno pivo i Vatra odlazak su velikog umjetnika obilježile objavom njegovih pjesama.