I PROMOVIRA NOVI ALBUM

Dunja Knebl slavi 20 godina boravka na etno sceni

04.11.2013 u 10:32

Bionic
Reading

U srijedu 6. studenog u Močvari se, u sklopu večeri 'Začarana Močvara' održava proslava 20 godina boravka Dunje Knebl na hrvatskoj etno sceni i ujedno promocija novog albuma 'Tamo doli' uz goste Vuge, Kazan i Amarchord.

Jedna od najljepših glazbenih priča u Hrvatskoj bez sumnje je priča o Dunji Knebl i tajanstvenim izgubljenim narodnim pjesmama koje je ona pronašla, skinula s njih veo zaborava i hrabro im udahnula novi život svojim posebnim, začaranim glasom i minimalističkim, sugestivnim aranžmanima. Na početku ih je izvodila samo za sebe i svoje uže društvo, no ubrzo na nagovor prijatelja održava prvi javni nastup međimurskih pjesama. Već tada, 1993. godine, te pjesme u Dunjinoj izvedbi bile su toliko snažne i lijepe da se glas o samozatajnoj prevoditeljici s engleskog i ruskog jezika, koja se na glazbenoj sceni pojavila niotkud, počeo sve brže širiti, te je ubrzo u javnosti zajedno s grupom Legen i Lidijom Bajuk prepoznata kao jedna od predvodnica nove hrvatske etno scene.

Dunja će u Močvari obilježiti 20 godina od svog prvog nastupa, 20 godina u kojima je snimila 11 albuma, odsvirala nebrojeno koncerata, bila uvrštena u cijenjenu britansku world music enciklopediju Rought Guide to World Music, dobila Porina za najbolji album etno glazbe te u sklopu radionica u okviru Močvarnog laboratorija pomogla u ohrabrivanju novih neotkrivenih dragulja (Nina Romić, Afion, S.O.M., Ivana Picek - da spomenemo samo neke). Pritom je Dunja ostala Dunja, jednostavna, beskompromisna, čvrsto na svom glazbenom putu mimo glazbenih komercijalnih tokova, uvijek spremna ispričati priču o tisućama divnih nepoznatih pjesama koje još uvijek otkriva.

Dunja je dugo sanjala da ima bend u kojem će netko svirati hurdy gurdy, egzotični srednjovjekovni žičani instrument opčinjavajućeg ugođaja. San se nedavno ostvario i Dunjin novi bend pod imenom Kololira snimio je prvi album, naravno u studiju Kramasonic legendarnog Hrvoja Nikšića. Kololira u svojoj postavi ima i hurdy hurdy kojem su Dunja i članovi benda u nedostatku hrvatskog naziva nadjenuli ime – Kololira. Dunjin novi, 12. po redu album zove se "Tamo doli" i ovom prilikom bit će predstavljen u snovitom, začaranom prostoru kluba Močvara.

Uz Dunju i Kololiru nastupaju grupe Vuge, Kazan i Amarchord. Vuge su već godinama prisutne na hrvatskoj etno-sceni s repertoarom koji obuhvaća tradicijske pjesme iz raznih krajeva Hrvatske. Pretežito ženski bend s Aleksandrom Namjesnik u višestrukoj ulozi aranžerke te multiinstrumentalistice (glas, cimbal, perkusije), Vuge svojim obradama putuju u mnoge druge zemlje južnijeg Balkana s karakterističnim višeglasnim pjevanjem. Kazan (prije etnOrkestar) višečlani je bend čiji se aranžmani pjesama iz Hrvatske i mnogih drugih podneblja često temelje na žestokim ritmovima inspiriranima glazbom koja se izvodi u zemljama puno istočnije od naše. Za razliku od Vuga manje je višeglasnog pjeva, a više instrumentala uz sudjelovanje puhačkih instrumenata te violine. Amarchord je tročlani bend s talentiranom pjevačicom Vanesom Petrac (Svestrani fusion trio - Kruno Carić, Vanesa Petrac, Matia Palijan). Nalaze inspiraciju u hrvatskoj tradicijskoj glazbi, kao i glazbi mnogih drugih zemalja.