INTERVJU: TOMISLAV MRŠIĆ

Došli smo, zezali se i napravili 'Kauboje'! Još ako su dobri...

26.07.2013 u 19:59

Bionic
Reading

Najiščekivaniji film ovogodišnje Pule, 'Kauboji', svoju svjetsku premijeru imat će u petak u 21.30 sati u pulskoj Areni. Uoči premijere, a nakon novinarske projekcije, porazgovarali smo s redateljem Tomislavom Mršićem

Za razliku od urnebesno duhovite i raspjevane Exitove predstave, film 'Kauboji', u režiji Tomislava Mršića, bitno je utišao humornu crtu, nadopisavši predstavu vanjskim kontekstom, odnosno dramskim slojem likova. Izašavši iz kazališne dvorane, u kojoj se odigrava cijela predstava, film realizira i konkretizira osobna nezadovoljstva i drame osam likova i redatelja koji stvaraju predstavu naslovnog imena.

Udaljivši se od same predstave, film je dobio neku umjetničku autonomnost, u isto vrijeme zadržavši dobar dio šarma koji leži u odlično osmišljenim i na kazališnim daskama ispeglanim likovima te odlično uigranoj glumačkoj ekipi koju čine Saša Anočić, Ivana Rushaidat, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Matija Antolić uz pojačanja. U nastavku pročitajte što sam redatelj misli o filmu i oko njega:

Kad ste odlučili u filmu utišati humornu notu?

Odlučio sam to istog trenutka kad sam vidio predstavu. 'Kaubojima' su me prvenstveno privukli likovi i glumačka energija koju nisam vidio nikad prije, a vjerojatno je neću više niti vidjeti. Uostalom, sama predstava je u svom korijenu drama. Svi likovi u njoj su nesretni te iza komedije leži drama. No iako sam malo ogolio humorne elemente, nadam se da je film još uvijek komedija. Nazovimo ga tužna komedija ili smiješna drama.

Ivana Rushaidat se malo našalila da je ekipa imala bolje uvjete nego u Hollywoodu jer su se punih pet godina pripremali za snimanje filma (koliko 'Kauboji' igraju u Exitu).

Da, hvala Exitu koji mi je to omogućio, hehehe. S te strane to nam je olakšavalo stvar. No prvi dan snimanja to je postao problem, budući da su paralelno glumili i u predstavi i u filmu. Neke scene u predstavi smo kratili i spajali, što je njima pričinjalo problem u igranju predstave.

Jesu li uspjeli prenijeti energiju sa scene na film?

Ja se nadam da jesmo. To mi je bilo najbitnije. No na snimanju nam je bilo toliko dobro da to ne mogu uopće opisati. Došli smo, zezali se i napravili film. Još ako je dobar… U svakom slučaju, svatko tko pogleda film može otići na predstavu i vidjet će nešto novo (i obrnuto). Ne poništavaju se, nego se nadograđuju, što je jako važno.

Ovo vam je dugometražni igrani debi, no dosta ste radili kao pomoćnik redatelja. Kakva je razlika iz pozicije pomoćnika postati prva violina ili prva batina?

Meni je puno lakše. Kad si pomoćnik, krojiš tuđu sudbinu i tvoja greška ide na dušu redatelja. S te strane imaš veliku odgovornost. Iz ove pozicije sam mogao zeznuti samog sebe pa sam s te strane čišći. U isto vrijeme glumcima je predstava životno djelo, 'Kauboji' ih jako određuju, tako da mi je bilo jako bitno da njih ne zeznem.



Glumci su mi rekli da im je snimanje filma jako pomoglo da osvježe predstavu.

Da, rekli su mi da su čak neke stvari preuzeli u predstavu. Gdje ćeš boljeg komplimenta.

Kako vam je bilo raditi s redateljem predstave Sašom Anočićem, koji je u filmu 'samo' glumac?

Od prvog dana smo raščistili neke stvar. Odmah sam mu rekao da film neće biti ekranizacija, nego adaptacija predstave. Priznao mi je da je i on nekad davno planirao raditi film koji bi bio bitno groteskniji od našeg, no nije se petljao ni u što.

Predstava je čisti hit, film će, sigurni smo,krenuti  njenim putem. Što je sljedeće? Serija?

S moje strane nema više planova vezanih uz 'Kauboje', mislim da sam završio s njima. Ali Saša mi je rekao da ima neke ideje u tom smjeru.

Sad samo možete sjediti i gledati kako rastu brojke gledanosti.

To mi je jako bitno. Ako nekom pričaš priču, moraš imati slušatelja. Ako pričaš samome sebi, onda je to stvar za medicinu. Mislim da film mora težiti tome da priču ispriča publici. Volio bih da ima što više gledatelja jer to zaslužuje.

Premijera filma bit će u petak u pulskoj Areni, a u redovnu kino distribuciju stiže 10. listopada