'MEDITACIJA, KREATIVNOST, MIR'

Dokumentarni film o svjetskoj turneji Davida Lyncha u kinu Europa

17.01.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Hrvatska premijera dokumentarnog filma održat će se 18. siječnja u 19 sati, u kinu Europa, a nakon prikazivanja filma, publici će se u kinodvorani putem video poziva obratiti sam David Lynch s otvorenom mogućnošću pitanja. Drugo prikazivanje filma održat će se 19. siječnja u 21,30 u istoj kinodvorani

Odakle David Lynch dobiva sve te ideje za svoje originalne filmove? Kako je moguće da je toliko kreativan i uspješan tako mnogo godina stvarajući izuzetna djela u području filmske, glazbene i likovne umjetnosti? I kako je meditacija povezana s time?

Grupa filmskih redatelja prije pet godina uputila se u traženje odgovora na ta pitanja. Pratili su Davida Lyncha na njegovoj turneji u 16 zemalja - kroz Europu, Izrael i Brazil. Snimali su njegova predavanja koja je održavao u vrhunskim međunarodnim filmskim školama i dopunili ih osobnim razgovorima s Lynchom, o njegovoj umjetnosti, kreativnom procesu i transcendentalnoj meditaciji koju primjenjuje već gotovo 40 godina u svom osobnom životu. Snimljeni materijal pretvoren je u izuzetan 71-minutni film pod naslovom 'Meditacija, kreativnost, mir'.

'Ovo je krafna. Vrlo je slatka i ukusna. Ali ne znate koliko je slatka i ukusna ako je nikada niste kušali... Upravo je takva transcendentalna meditacija. Ona daje iskustvo koje je mnogo slađe od ove krafne. Daje iskustvo najslađeg nektara života, blaženstva čiste svijesti', priznaje osebujni David Lynch.