SVAKAKO POGLEDATI

Deset najboljih filmova o superherojima

26.04.2014 u 09:10

Bionic
Reading

Uz omiljenog Spider-Mana koji je ovoga tjedna ponovno zavladao našim kinima u filmu 'Čudesni Spider-Man 2', još je nekoliko živopisnih momaka (ali i cura) u kostimima osvojilo srca filmofila diljem svijeta. Pred vama je deset najboljih filmova o superjunacima

10. Iron Man 3

Na desetom mjestu ove top ljestvice po izboru The Guardiana i Observera smjestio se treći nastavak o Iron Manu, netipičnom filmskom superjunaku s karizmatičnim Robertom Downeyjem Jr.-om u glavnoj ulozi, snimljen 2013. Ovoga puta se industrijalac Tony Stark/Iron Man suočava s opasnim neprijateljem koji ne poznaje granice. U ovom filmu koji se gleda bez daha u ulozi negativca briljira nenadmašni Ben Kingsley kao Mandarin.

9. Spider-Man

Filmska vizija Sama Raimija o omiljenom strip junaku 'Spider-Manu' iz 2002. na zanimljiv se način bavi i ljudskom stranom smušenog Petera Parkera (sjajna rola Tobyja Maguirea) te nas polako priprema za njegovu preobrazbu u sposobnog i samouvjerenog čovjeka-pauka. Palac gore zaslužila je i sjajna Kirsten Dunst u ulozi Parkerove drage Mary Jane.

8. Blade

Fantastična filmska adaptacija Marvelova stripa iz 1998. o Bladeu, lovcu vampira, polučovjeku, poluvampiru nadljudskih sposobnosti itekako se urezala u pamćenje svim fanovima filmova o superjunacima. Za velik uspjeh filma zaslužan je nenadmašni Wesley Snipes koji je s lakoćom i velikim šarmom odradio ulogu 'Dnevnog Šetača'. Redatelj je Stephen Norrington, a scenarist David S. Goyer koji je radio scenarije i za filmove: 'Batman Begins' iz 2005., 'The Dark Knight' iz 2008. i 'Dark City' iz 1998). Zanimljiva stvar je da je LL Cool J bio prvi izbor za Bladea (dok su ostali bili Denzel Washington, Martin Lawrence i Laurence Fishburne). Osim toga soundtrack uključuje glazbu: KRS-One, Mobb Deep i Mystikal. Totalno kul!

7. Kick Ass

Glavni junak ovog netipičnog filma iz 2010. redatelja Matthewa Vaughna je Dave Lizewski (glumi ga Aaron Johnson) srednjoškolac kojeg nitko ne doživljava ni pol posto. Pod utjecajem goleme količine stripova koje guta, Dave će odlučiti postati superjunak i boriti se protiv zločinaca! Nabavlja odijelo i masku te mijenja ime u 'Kick Ass'. Film je dosta vjerna adaptacija stripa Marka Millar, a popriličnu medijsku prašinu podignula je uloga Chloe Grace Moretz kao 11-godišnje Hit Girl koja nemilosrdno ubija i psuje.

6. The Avengers: ('Osvetnici')

Vjerujemo da ne postoji zaljubljenik u filmove o superjunacima koji nije pogledao ovaj odličan uradak Jossa Whedona iz 2012. Radi se o ZF akcijskom filmu o grupi Marvelovih svima nam dobro znanih junaka koje predvode Kapetan Amerika, Iron Man, Hulk,Sokol, Thor i prekrasna Scarlett Johansson kao Crna Udovica. Radnja počinje kada iskrsne neočekivana neprijateljska prijetnja koja ugrozi globalnu svjetsku sigurnost i zaštitu, a Nick Fury – voditelj međunarodne agencije za mir poznatije pod imenom S.H.I.E.L.D. – mora sastaviti jedini tim koji će moći svijetu vratiti ravnotežu i spasiti ga od katastrofe... Puno efekata, majstorski scenarij i glumačka ekipa iz snova (Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner i Tom Hiddleston) jamči više nego dobru zabavu. Ne propustiti!

5. Superman: The Movie

Ovo je filmski klasik iz 1978. Redatelja Richarda Donnera s odličnim Christopherom Reeveom u naslovnoj ulozi. Zanimljivo je da prije nego su producenti odabrali ovog markantnog glumca školovanog na uglednoj njujorškoj akademiji Juilliard School of Preforming Arts i obučenog pilota, uloga je bila ponuđena između ostalih i Clintu Eastwoodu! Film je oduševio zaljubljenike u ZF žanr, ali i mnoge druge kojima se svidjela ta filmska priča o potrazi za identitetom, romantičnom pričom i humorom s mjerom. Uz odličnog Reevea, najviše pozornosti izazvao je nastup legendarnog Marlona Branda u epizodnoj ulozi Supermanova oca. Zanimljivo je da je za taj angažman i 12 dana snimanja zaradio 14 milijuna dolara, a glavni je negativac nitko drugi nego legendarni Gene Hackman. Osim specijalnog Oscara, prvi je 'Superman' dobio i Grammy za glazbu, zatim BAFTA-u za Reeveov debi te ukupno pet Saturna.

4. X-Men

Ova adaptacija prema Marvelovu stripu snimljena 2000. godine okupila je impresivnu glumačku ekipu (Hugh Jackman, James Marsden, Patrick Stewart, Halle Berry, Famke Janssen…) pod redateljskom palicom Bryana Singera. Glavni su junaci djeca atomskog doba, homo superior, naredna karika evolucijskog lanca, a svaki od njih posjeduje jedinstvenu genetsku mutaciju. No za obične ljude oni predstavljaju znanstvene neobičnosti - monstrume prirode - izopćenike koje preziru i boje ih se. S obzirom na odličan prijam publike i pozitivne kritike, uslijedili su i nastavci o ovim superjunacima zastrašujućih sposobnosti koji moraju naučiti kako ih kontrolirati. Više od 100 minuta nezaboravnog filmskog užitka!

3. Batman

Ekranizacija istoimenog stripa redatelja Tima Burtona iz 1989. bila je velik hit u kinima. U glavnim ulogama su Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger i Robert Wuhl. Radnja se vrti oko Brucea Waynea koji započinje vezu s Vicki Vale (Basinger), no glavna preokupacija filma je uspon moćnog zlikovca poznatog kao Joker (Nicholson). Kandidati za ulogu Batmana bili su mnogi glumci s A-liste, dok je Nicholson prihvatio ulogu Jokera pod raznim strogim uvjetima koji su diktirali visinu honorara, postotak od ukupne zarade i njegov raspored snimanja. 'Batman' je bio komercijalni i kritički uspjeh i drugi najuspješniji film snimljen prema stripu DC-a. Osim toga, Film je bio nominiran za mnoge nagrade na 62. dodjeli Oscara, 47. dodjeli Zlatnih globusa i nagrada Saturn.

2. The Incredibles: (Izbavitelji)

Ovaj crtić o obitelji superjunaka iz 2004. vjerojatno je jedan od najboljih uradaka Oscarom nagrađenog studija Pixar u kojem su svoje glasove u filmu dali mnogi poznati glumci (Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Jason Lee…) U središtu ove animirane komedije s puno akcije i odličnih dijaloga je umirovljeni superjunak Bob Parr, poznatiji pod imenom Mr. Incredible (Mister Izbavitelj), koji se borio protiv zla i spašavao živote svakodnevno. No Bob koji se poprilično opustio te nabacio koju kilicu viška i njegova supruga, također bivša superjunakinja, žive sasvim običan život s troje djece. Stvari se, naravno, zakompliciraju kada se Bob nađe na tajnoj misiji na dalekom otoku i kada shvati da je došlo vrijeme da spasi svijet još jednom…

1. The Dark Knight (Vitez tame)

Impresivno filmsko djelo Christophera Nolana iz 2008. o Batmanu iz stripova DC Comicsa, odnosno drugi dio Nolanova filmskog serijala o Batmanu i nastavak filma 'Batman: Početak', odličan je filmski uradak koji se gleda u jednom dahu. U naslovnoj je ulozi sjajni Christian Bale, a radnja filma fokusirana je na Batmanovu borbu s novim zlikovcem Jokerom (Heath Ledger) te njegov odnos s okružnim tužiteljem Harveyjem Dentom (Aaron Eckhart) i njegovom starom prijateljicom i simpatijom, pomoćnicom okružnog tužitelja Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal).


Nakon što je završio snimanje 'Viteza tame', Heath Ledger 22. siječnja umro je od predoziranja lijekovima što je dovelo do velikog zanimanja medija i obožavatelja. Osim što je imao sjajan feedback, film je zaradio 500 milijuna dolara na sjevernoameričkom box officeu obarajući mnoge rekorde.