BRITNEY SPEARS

'Circus'

05.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Dobro došli u svijet klaunova, slonova i plesača na trapezu, kojima dirigira Britney – kraljica tabloida, slomljenih srca i seksipilnog robo-popa

''Blackout' je bio mračniji, riskantniji i urbaniji', objasnila je sama Britney glavnu razliku između ovog i prošlog albuma, koji je svojom mješavinom electro-R&B-popa zadovoljio kritiku u vrijeme kada je Britney još više zadovoljavala urednike žutog tiska, ali ne pretjerano svoje liječnike i obitelj.

Sada, kao nova osoba koja je pridobila novu naklonost medija i struke, ima i novi soundtrack svog života – daleko manje mračan i – u nedostatku boljeg termina – kul, a daleko više razigran i  poppy.

Istina, Britney i jest bila najzabavnija kad je bila 'naj-lajt', s teen pop veselicama kojima se proslavila prije čak deset godina pa sad kao da cilja na alkemičarsku mješavinu svojih početaka i današnjih pozicija Madonne i Kylie Minogue, bilo da to tumačite kao jurnjavu za titulom nove 'kraljice popa', bilo da ste to shvatili kao snimanje soundtracka za žene, djecu i gay party. Svejedno.

Objavljen 2. prosinca, na njezin rođendan, 'Circus' naslovom jasno aludira na medijski i te kako detaljno popraćen život autorice, iako možda to i nije bila njezina ideja – čak se materijalom toliko i ne hvata u koštac s obračunavanjem svoje prošlosti, mada priznajem da se ne bih bunio da je snimila pjesme tipa 'I Shaved My Head And I Liked It' ili 'I Attacked Paparazzi With My Umbrella-ela-e-e'...

Ako ste čuli 'Womanizer', prvi singl i njezin (prodajno gledano) najveći hit u zadnjih deset godina, dobili ste otprilike ideju 'klime' cijelog 'Circusa' – naglasak na 4x4 ritmu i kristalno čistoj pop produkciji, s potpisima starih sumnjivaca, kao što su Max Martin, Danja i Bloodshy & Avant. Naslovna stvar je u R&B modu, a naravno da se nađe i pokoja balada, kao što su 'Out From Under' i 'My Baby'.

Na klubove ciljaju 'Mannequin', 'Radar' i 'Kill The Lights' (svojevrsni fuck you pozdrav svima koji su je godinama nišanili fotoobjektivima), a u istom ritmu nastavlja i izvrsna 'Shattered Glass' pa donekle i 'If You Seek Amy', za koju Max Martin kaže da je to najbolja stvar koju je ikada napisao (ne bih se složio, a da se na ritam dodaju gitare, zvučalo bi kao nešto u čemu bi se savršeno snašla i jedna Pink.

Seksi poskočica 'Mmm Papi' zahvaljujući refrenu zvuči kao kratki audio pornić, a atmosferom je blizu i jako dobra 'Blur'. 'Lace And Leather' već naslovom daje do znanja o čemu govori, a stihovi su još jasniji: Baby take a seat / eyes on me this is my show / Your one and only pleasure / All decked in lace and leather / Fantasy, courtesy of me / Baby let's go / Watch me apply the pressure / All decked in lace and leather...

I kad se podvuče crta i sve zbroji, 'Circus' nije spektakularan preporod i ni po čemu radikalan, ali zato sasvim slušljiv i solidan moderan dance-pop album – simpatična zbirka pjesama za radio, klubove, MTV i sobe ne pretjerano buntovnih tinejdžera, kao i sve koji se takvima osjećaju.

Ocjena: 6 / 10

Izdavač: Jive Records / Menart, 2008.