14. DO 23. TRAVNJA

Ciklus novog švedskog filma u kinu Tuškanac

12.04.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Od nedjelje, 14. travnja, do utorka, 23. travnja, u organizaciji Švedskog veleposlanstva i Švedskog instituta i u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazuje se ciklus švedskog filma

Projekcijom nagrađivanog dokumentarca 'Palme' (2012) autorica Kristine Lindström i Maud Nycander u nedjelju, 14. travnja, u kinu Tuškanac počinje ciklus novog švedskog filma. Riječ je o intrigantnom filmskom portretu švedskog premijera Olofa Palmea koji je ubijen u atentatu 28. veljače 1986. čije okolnosti do danas nisu rasvijetljene. Na ovogodišnjoj dodjeli švedskih filmskih nagrada Guldbagge koje je održana početkom godine u Stockholmu, film je osvojio nagrade za najbolju montažu (Andreas Jonsson, Niels Pagh Andersen i Hanna Lejonqvist) i glazbu (Benny Andersson, nekadašnji član ABBA-e). Nakon projekcije zagrebačkoj će se publici kroz razgovor predstaviti jedna od redateljica filma Kristina Lindström.


U ponedjeljak, 15. travnja, na rasporedu je 'Jednosmjerna za Antibes' (2011), egzistencijalna drama s elementima fantastike i romanse koja donosi priču o dobrodušnom i naizgled pomalo dementnom umirovljeniku Georgeu koji na svoj sedamdesettreći rođendan konačno odluči pokušati ostvariti davni ljubavni san. Nakon projekcije publici će se kroz razgovor predstaviti redatelj filma Richard Hobert

U sklopu programa moći će se pogledati i intimistička obiteljska drama 'Simon i hrastovi' redateljice Lise Ohlin, adaptacija romana Marianne Fredriksson o odrastanju senzibilna dječaka u švedskoj provinciji za vrijeme i kroz desetak godina nakon Drugog svjetskog rata te 'Sebbe' Babaka Najafija, koji je osvojio nagradu za najbolji debitantski film na Berlinaleu 2010. i nagradu Guldbagge za najbolji film 2011. godine.

Disfunkcionalnost i složenost obiteljskih odnosa u fokusima su romantične humorne drame 'Moj brat Simon' suscenarista i redatelja Andreasa Öhmana i egzistencijalne drame 'Miss Kicki' Håkona Liua. Potonji je nagrađen na festivalima u Stockholmu, Mannheim-Heidelbergu i Pusanu 2009., a u glavnoj je ulozi izvrsna Pernilla August ('Fanny i Alexander').

U sklopu ciklusa, zagrebačkoj će se publici također predstaviti dinamična i zabavna krimi-komedija 'Zvuk buke' (dugometražni nastavak vrlo uspješnog kratkometražnog filma 'Music for One Apartment and Six Drummers' o provalnicima-glazbenicima koji sviraju na kućanskim aparatima), nagrađena u Cannesu 2012. i tinejdžerska drama 'Tisuću puta jača' namijenjena mlađoj publici.


Ciklus švedskog filma samo je jedno od nekoliko kulturnih događanja koja koincidiraju sa službenim posjetom kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvije Hrvatskoj. Među ostalim, kralj će otvoriti izložbu pod naslovom Ivan Meštrović-Carl Milles, u prostorijama Meštrovićevog ateljea, a kraljica Silvija posjetit će zgradu Hrvatskog državnog arhiva.