PLODNA GODINA

Čiji nas domaći albumu očekuju ove godine

22.01.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Ove godine nas očekuju novi albumi grupa Kawasaki 3P, Prljavo kazalište, ST!llness, Severine, Goribora, Thompsona, Meritas, Tonyja Cetinskog, Ivane Kindl, Colonije, Damira Urbana, Magazina, Songkillersa, Plavog orkestra, Ede Maajke, Jacquesa Houdeka, Gorana Barea i Majki, Jelene Radan, Parnog valjka, Marka Tolje, Bojana Jambrošića, Kino kluba

Croatia Records ne zna za recesiju jer, sudeći po najavi domaćih albuma koje planiraju objaviti ove godine, ovo će im biti jedna od izdavački bogatijih godina. Tako nas ove godine očekuju novi albumi Prljavog kazališta, Crvene jabuke, Dražena Zečića, Thompsona, Markiza, Parnog valjka, Elvisa Stanića, Magazina, Jacquesa Houdeka, Klape sv. Florijan, Rede Šerbedžije i Miroslava Tadića, Feminnema, Ane Rucner, Mladena Grdovića, Gorana Bare i Majki (Live in Tvornica), Giuliana, Picksiebnera, Dalibora Bruna i Flyera. Dominacija na tržištu i u medijima.


Za razliku od njih, ekipa Aquarius Recordsa je stala na loptu i planira objaviti nešto manje studijska albuma u 2012. godini. Prvi će biti to debi album odlične mlade rock grupe Luft planiran za veljaču ove godine kada bi se u prodaji trebao pojaviti i instrumentalni album našeg vrhunskog gitariste Brune Kovačića. Novi studijski album objavit će i Luky, i to 21. ožujka. Početkom svibnja novi studijski albuma planira promovirati i Marko Tolja, a tijekom istog mjeseca i sjajna kantautorica iz BiH Maya Sar. U planu su i novi studijski albumi Tedija Spalata, Kinokluba i Songkillersa, a negdje do kraja godine očekuje se i novi album Damira Urbana, no sa njim se nikad ne zna. Mala ali aktivna kuća Spona, koja vrlo često svoja izdanja objavljuje upravo u suradnji sa Aquarius Recordsom, planira u 2012. objaviti slijedeće albume: Razni izvođači – kako je nastala Velika rock eksplozija, debi album pobjednika prošlogodišnjeg izdanja HGF-a odlične pulske grupe Radio Aktiv, debi album grupe Mjuzikl, drugi album grupe Mangroove, treći album Grette te kompilaciju ovogodišnjih finalista HGF-a.


Kao i Croatia Records, i Menart ima velike planove za 2012. godinu. Prvo izdanje očekuje se već 21. siječnja, a riječ je o novom albumu Lollobrigide. Potom nas očekuje dugo očekivani novi album grupe Svadbas. Slijede novi albumi Postolara Tripera, Slovine benda, Ede Maajke i Maria Huljeva. Travanj bi trebao ugostiti novi album grupe ST!llness, Pink studija i Luke Nižetića, a svibanj grupe Boa, grupe Tak, Viktora Alibija i Prikija. Lipanj nastavlja s novim albumom grupe Libar, Sexy Motherfuckersima, Meritas, Filipom Dizdarom, Colonijom, novom Yammat kompilacijom novima abumom Ivane Kindl i Jelene Radan.


Dallas Records nešto je skromniji, ali s par vrlo potencijalno profitabilnih albuma među kojima sigurno prednjači novi album Severine, Bajage i Plavog orkestra. S obzirom na to da je novi Severinin spot 'Grad bez ljudi' već pogledalo preko pola milijuna ljudi, nema sumnje da će i album dobro proći. U planu je za 2012. još i novi album Bojana Jambrošića, Carle Belovari i grupe Mavi Kan. Let3 se zasad još uvijek ne spominje iako se tijekom 2011. često spominjao novi studijski album koji bi trebao ugledati svjetlo trgovina upravo tijekom ove godine. Dancing Bear također skromno kreće u 2012. godinu, ali sam par vrlo zanimljivih izdaja među kojima se ističu novi albumi Goribora i grupe Kawasaki 3p. Tijekom ove godine za DB Records u prodaji bi se trebao pojaviti i debi album grupe Ignor, Đanija Stipanićeva i Klape Kampanel.

Svakako treba dodati da će novi album ove godine objaviti i Tony Cetinski, iako još nije poznato za koju diskografsku kuću, dok se na scenu vraća i Aerodrom s novim albumom koji će objaviti Hit Records.