CROWDFUNDING VS. HOLLYWOOD

Charlie Kaufman vas poziva da mu platite snimanje filma

19.09.2012 u 09:00

Bionic
Reading

A oni koji su se odazvali, već su oborili rekord internetskog servisa Kickstarter

Iako je do sada najpoznatiji dugometražni 'crowdfunding' igrani projekt bio 'Željezno nebo', proslavljeni Charlie Kaufman ('Biti John Malkovich', 'Adaptacija') posve mijenja pravila igre i dovodi A-ligu u svijet fanovskog financiranja.

Riječ je o projektu stop-motion animacije, adaptacije Kaufmanove predstave 'Anomalisa', a koju Kaufman planira realizirati sa svojim produkcijskim partnerima Danom Harmonom i Dinom Stamatopoulosom. Na web-stanici Kickstarter projekt je prikupio 406.237 dolara u svega 60 dana – što je ne samo rekord ovog crowfunding servisa, već i dvostruko više nego što su producenti očekivali.

Čak 5.570 osoba, piše Deadline, doniralo je svoj novac za film koji će biti realiziran 'bez upletanja velikih studija'. 'Anomalisa' je samo jedan od 30.000 projekata koje je tri milijuna ljudi sufinanciralo preko Kickstartera, od njegova pokretanja 2009. pa sve do danas.

Snimanje adaptacije Kaufmanove predstave iz 2005., priče o čovjeku koji se ne može pomiriti s banalnošću svog života, počinje u studenome.