POČELA UTRKA ZA ZLATNU PALMU

Charles Aznavour otvorio 62. filmski festival u Cannesu

14.05.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Započeo je 62. filmski festival Cannes na kojemu su Tarantino, Almodovar i von Trier u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Hrvatska ima čak dva predstavnika - 'Ciao, mama' Gorana Odvorčića i 'Tulum' Dalibora Matanića

Prvi put u povijesti festival u Cannesu otvorio je animirani film, a pjevač Charles Aznavour i glumica Hafsia Herzi, kao članovi ekipe filma 'Up' imali su čast službeno ga otvoriti.

Prije službenog otvaranja, predsjednica žirija francuska glumica Isabelle Huppert odala je počast filmskim djelatnicima. Nakon nje pojavio se britanski pjevač Brian Ferry, kao posebno iznenađenje otvaranja, i otpjevao Aznavourovu pjesmu 'She' kao najavu poznatog francuskog šansonijera i glumca.

Ovogodišnji Cannes odlikuje se izuzetno jakom konkurencijom u natjecateljskom programu. Tako će, među ostalima, na Zlatnu palmu pretendirati redatelji Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Lars von Trier i Ang Lee.

Osim Isabelle Huppert, među osam članova žirija koji će odlučiti dobitnika Palme su i glumica RobinWright Penn, Asia Argento, kći popularnoga talijanskog filmaša DarijaArgenta te redatelj James Gray

Hrvatska će imati čak dva svoja predstavnika. Među devet kratkih filmova u službenoj konkurenciji festivala bit će i 'Ciao, mama' hrvatskog redatelja Gorana Odvorčića, film koji prati odnos majke i kćeri kad samohrana majka odluči otići s novim partnerom.

Drugi hrvatski predstavnik 'Tulum' film je iz omnibusa Dalibora Matanića, koji je ušao u program Critic's Week filmskog festivala u Cannesu.

Crvenim tepihom na otvaranju prošetali su, između ostalih, glumci Jean Rochefort, indijska zvijezda Aishwarya Rai, Tilda Swinton, redateljica Agnes Varda i redatelj Claude Lelouch