Dražen Franolić i Kamenko Ćulap

‘Česma’

23.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Dok je Edin Karamazov stekao svjetsku slavu svirajući lutnju sa Stingom, Dražen Franolić već godinama svira arapsku lutnju, poznatu i pod imenom oud, s mnogobrojnim glazbenicima, ali je još uvijek, nažalost, slabo poznat široj javnosti iako zaslužuje globalnu pozornost zahvaljujući svom umijeću

Franolić se u arapsku lutnju zaljubio sredinom 80-ih kada s Vesnom Gorše na saksofonu i pokojnim Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snima album 'Waterfals' koji dobiva odlične kritike u njujorškom glazbenom magazinu Ear. Nakon vjetra u leđa, Franolić iz godine u godinu usavršava sviranje ouda i snima albume sa mnogobrojnim glazbenicima (Viktor Daldon, Nimaij Roy, Hemid Drake, Assif Tsahar) mijenjajući diskografske kuće kao donje rublje. Za album 'Asgard Live' čak je nominiran za Porin. I tako već devet albuma.

Onda je prošle godine sreo Kamenka Ćulapa koji svira udaraljke (što uključuje bendir, tar, dombek i udu) te s njim snima svoj deseti album pod nazivom 'Česma'. Očito, prilično razočaran u domaće diskografske kuće, Franolić posljednjih par albuma jednostavno snima na svojim nastupima koje potom prži, dijeli, a možda i prodaje zainteresiranim ljubiteljima njegove glazbe. Tako je i s posljednjim ostvarenjem 'Česma'.

Riječ je o nastupu Franolića i Ćulapa na jednom od mnogobrojnih intimnih koncerata koji je zabilježen na ovom nosaču zvuka. Valja odmah napomenuti da snimka zvuči poput vrhunske studijske snimke (ali s ipak malo pretjerano potisnutim udaraljkama).

Deset virtuoznih izvedbi kojih se ne bi posramio ni vrhunski gitarist John McLaughlin, majstor sitara Ravi Shankar, a kamoli Edin Karamazov. Egzotičan zvuk ouda, kojeg skladno sa strane prati na udaraljkama Ćulap, Franolićsvojim virtuoznim sviranjem nudi strast arapske glazbe protkane sa zapadnoeuropskim utjecajima. I to sve tijekom jednog jedinog nastupa. Drugim riječima, bez greške i jednostavno savršeno. Proći će sigurno još neko vrijeme dok netko 'važan' ne otkrije Dražena Franolića i svu strast i finoću njegovog sviranja arapske lutnje kojoj je udahnuo jedan novi, prekrasan život. A kad se to dogodi, Dražen će postati svjetska atrakcija broj jedan koju će domaći diskografi moliti da snima za njih.

'Česma' je još samo jedan dokaz koliko je Franolić veliki umjetnik i virtuoz na oudu koji nije porijeklom iz arapskih zemalja, a kakav se rijetko sreće bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazili.

Ocjena: 9/10