4. LISTOPADA

Bosonoga diva Cesaria Evora u Tvornici kulture

10.08.2009 u 14:11

Bionic
Reading

World music pjevačica Cesaria Evora nastupa u Tvornici 4. listopada

Cesaria Evora rođena je u Mindelu na otocima Cape Verde pored obale Senegala, gdje je živjela s mnogobrojnom obitelji bez oca i u siromaštvu. Počela je u javnosti pjevati još kao djevojka, da bi je ubrzo prozvali kraljicom morne, glazbenog pravca koji je vezan uz portugalske Kreole, nostalgične balade, koje obično govore o patnji i izgubljenoj ljubavi.

Njezin glas pun emocija često uspoređuju s Billie Holiday, Edith Piaf i Bessie Smith. U kasnim osamdesetima Evora odlazi u Pariz kako bi snimila svoj prvi CD 'La Diva aux Pieds Nus', koji je objavljen 1988. godine. Nakon duge turneje po Europi i Sjevernoj Americi te nekoliko uspješnih albuma, Evora postiže internacionalni uspjeh. Danas ona ima više od četiri milijuna prodanih primjeraka albuma u cijelom svijetu, veliki broj zlatnih ploča i pet nominacija za Grammy.

Bosonoga diva nazvana je tako jer nastupa bosa na koncertima kako bi simbolično suosjećala s neprivilegiranim ženama svoje rodne Afrike, a njezina glazba predivno oslikava kraj svijeta iz kojeg dolazi. U to se možete uvjeriti 4. listopada u Tvornici kulture

 



Cesaria Evora: Sodade