ŽIRI 50. REVIJE:

'Bit će teško izabrati najbolje domaće dječje filmove'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.10.2012 13:44
  • Objavljeno 06.10.2012 u 13:12
HFS 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece

HFS 50. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece

Izvor: Promo fotografije / Autor: HFS

Zbog odgođene ceremonije otvaranja i neodržavanja programa u četvrtak (radi Dana žalosti), u petak su na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece prikazana čak 54 filmska ostvarenja u okviru pet revijskih projekcija

Sudionici su na kraju dana bili umorni, ali u svakom slučaju puni dojmova. 'Filmovi su super. Ima puno dječje mašte u njima, a i dobro su snimljeni', rekao je Branimir Šušak iz OŠ Šime Budinića Zadar. Žiri djece posebno je zadovoljan dokumentarnim filmovima. 'Teško će biti izabrati najbolje', istaknula je Leonarda Vitlov, članica ocjenjivačkog suda djece.

U jutarnjim satima održana su čak dva razgovora: jedan djece sudionika i članova stručnog ocjenjivačkog suda, a drugi između priređivača Revije i voditelja filmskih i video družina. Djeca su članove žirija animatora Simona Bogojevića Naratha, Maju Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, filmskog snimatelja Borisa Poljaka, medijskog pedagoga Krešimira Mikića i filmskog montažera Slavena Zečevića zasuli pitanjima. Kao i uvijek, bilo je vrlo živo.

Možda je najbolja poanta čitavog razgovora replika Simona Bogojevića Naratha koji je savjetovao djeci da je možda bolje više vremena uložiti u jedno ostvarenje i napraviti ga dobro i kvalitetno, nego u kratkom roku imati svojevrsnu hiper-filmsku proizvodnju. U isto vrijeme razgovor priređivača Revije i mentora protekao je vrlo brzo. Sandra Vlahov iz društva Naša djeca iz Motovuna istaknula je želju da se jedne godine Revija organizira i u Istri, što je ostatak voditelja s oduševljenjem podržao. Činjenica je da u Istri trenutačno djeluje samo jedna dječja filmska družina i to upravo u Motovunu i da bi organizacija Revije u svakom slučaju pridonijela i razvoju filmskog i videostvaralaštva djece u tom djelu Hrvatske.

Ostatak subote u Zadru će biti ispunjen filmskim projekcijama: očekuju nas 42 ostvarenja u okviru posljednjih triju projekcija natjecateljskog programa, kao i filmska retrospektiva povodom 50. edicije Revije. Bit će zanimljivo vidjeti kako su dječji filmovi nastajali prije desetak, dvadesetak, tridesetak i više godina, a kako je to danas. Tehnika se mijenja, ali tematika više-manje ostaje ista: prve ljubavi, školski problemi, baština i običaji...

Dok će sudionici uživati u retrospektivi, žiri će imati pune ruke posla: tko će biti sretni dobitnici čak 16 nagrada (jedna za najbolji radionički film i po tri u svakoj od kategorija: igrani, dokumentarni i animirani film, otvorena kategorija i TV reportaža) saznat će se sutra u deset sati na ceremoniji zatvaranja Revije. Uzbuđenje među dvjestotinjak sudionika i njihovih mentora će, u svakom slučaju, biti na vrhuncu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi