THOMPSON O RICKMANU

'Bio je moj najdraži cinik i životni saveznik'

15.01.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Prije skoro trideset godina zbližilo ih je snimanje filma 'Judin poljubac', uslijedio je 'Razum i osjećaji' Ang Leeja, a onda su 2003. kao bračni par postali omiljeni junaci britanske filmske božićne priče 'Zapravo ljubav'. Emma Thompson i Alan Rickman bili su vrlo bliski prijatelji koji su se zajedno smijali životu u lice, a nakon njegove smrti jučer u 70. godini života, britanska glumica prva je napisala posvetu čovjeku koji ju je, kaže, svojim cinizmom nasmijavao do suza

Što to znači prijateljstvo, ono pravo, iskreno, vječno, neponovljivo, pokazala je jučer Emma Thompson nježnom posvetom preminulom britanskom glumcu Alanu Rickmanu. Rickman je bio gospodin, sjajan glumac, karizmatik, no bio je i prijatelj za poželjeti:

'Teško je ovo pisati jer upravo sam ga poljubila i rekla mu zbogom. Prvo što mi pada na pamet u ovom trenutku je njegov humor, inteligencija, nježnost, mudrost. Njegov način da ti jednim pogledom ili riječju ohrabri duh i podigne raspoloženje. Bio je cinik koji je tako jasno vidio svijet oko sebe, uključujući i mene i nikad me nije poštedio istine ili mi zamaglio pogled. Bio je osoba od koje sam učila. I naučila puno. Bio je glumac i redatelj tako istančana pogleda na umjetnost, uvijek sam jedva čekala vidjeti koji će biti njegov sljedeći potez na setu. Njegovi izrazi lica... nikad nisi znao što slijedi. Imala sam veliku čast raditi s njim i biti mu bliska.


Alan i Emma u sceni iz filma 'Zapravo ljubav'

Bio je moj saveznik. U životu, umjetnosti, politici. U njega sam imala beskrajno povjerenje. Bio je iznad svega, jedinstveno i tako rijetko ljudsko biće', napisala je Emma. Svoje misli o Alanu s obožavateljima i prijateljima na Facebooku podijelila je i Susan Sarandon:

'Darežljiv, hrabar, oštrouman, duhovit, pun iznenađenja. Iskren prijatelj mnogima. Jednim osmijehom podigao bi atmosferu u prostoriji. Princ', napisala je Susan.

Alan Rickman was an actor's actor; courageous, generous, witty and constantly surprising. As a great friend to many, he was the same. When he laughed he lit up the room. A prince. You will be missed.

Posted by Susan Sarandon on Thursday, January 14, 2016