ČIJI JE FILM?

BiH prijeti tužbom zbog 'Bitke na Neretvi'

11.03.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Nakon vijesti da je 'Bitka na Neretvi', najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, službeno pripao hrvatskoj kinematografiji, filmski djelatnici iz BiH ne kriju nezadovoljstvo

Kako piše Dnevni Avaz, Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo, tvrdi da je 'Bitka na Neretvi' bosanskohercegovački film, snimljen u produkciji Bosna filma iz Sarajeva 1969. godine. Time je, dodaje Bakrač, Filmski centar Sarajevo i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni nasljednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma.

'JP Filmski centar Sarajevo podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma 'Bitka na Neretvi' kao i nezakonite prodaje filmova 'Bitka na Neretvi' i 'Kozara'. Ta prva su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulirana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma. Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji filma 'Bitka na Neretvi', tako da će gledatelji u našoj zemlji, a i šire, biti u prilici vidjeti film u novom izdanju u HD formatu koji odgovara standardima svjetske distribucije', rekao je Bakrač za Dnevni Avaz.

I Veljko Bulajić je komentirao novonastalu situaciju.

'Film se našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen. Drugim riječima, ne zna se pod kojom egidom da ide. Tako da sam kao autor odlučio uz konsultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije', rekao je Bulajić.

Dodao je i to da je izvršni producent i organizator produkcije Jadran film te da je logično da film bude praćen kao autorsko djelo ovog filmskog centra.
'Kao autor imao sam ugovor samo s Jadran filmom. Nitko nikome ne oduzima prava. Ova odluka ne znači da Bosna nije sudjelovala, njeni filmski radnici i da nisu dali svoj doprinos', naglašava Bulajić.


Vinko Grubišić, predsjednika Uprave Jadran filma, nije želio kometirati navode, samo je istaknuo odličnu suradnju s JP Filmskim centrom Sarajevo.

'Želim samo reći da ovo nije nikakvo svojatanje od strane Jadran filma', kazao je Grubišić.