MEXICO CITY

Biciklisti podizali svijest sugrađana golotinjom

12.06.2016 u 11:29

  • +7

Prosvjed golih biciklista u Mexico Cityju

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Stotine barem djelomično razgolićenih biciklista okupilo se u subotu u Mexico Cityju upozoravajući na svoju ugroženost u prometu naspram automobila u iznimno zagađenom meksičkom glavnom gradu, u okviru svjetske akcije zaštite biciklista

Oslikanih tijela i lica, Meksikanci svih dobi pedalirali su 23 kilometra kroz grad.

Kako je Reutersu objasnio jedan od organizatora, želja im je podići svijest ljudi, promovirati korištenje bicikla i zaustaviti rasipno korištenje fosilnih goriva, a ovaj mirni i razigrani prosvjed vođen je idejom 'ako nas ne vide dok nosimo odjeću i kacige, možda će nas vidjeti kad smo goli'.

Mexico City, jedan od najvećih i najzagađenijih gradova u svijetu, posljednjih je godina pokrenuo ambiciozan projekt razmjene bicikala između građana, a u borbi protiv 'zloglasne automobilističke kulture' planira se izgradnja oko 160 km biciklističkih staza.

No porastom korištenja bicikala češće su i nesreće koje su nerijetko fatalne za bicikliste, pa su golim prosvjedom ukazali i na potrebu za boljom i sigurnijom infrastrukturom koja podrazumijeva još više biciklističkih staza.

'Brojni biciklisti obojali su svoja tijela da pokažu kako je to naša karoserija kad vozimo ulicama. Biciklist je jako ranjiv, poput pješaka', objasnio je 24-godišnji prosvjednik Juan.

Operacija 'World Naked Bike Ride' koja se provodi u stotinjak gradova u svijetu na različite datume organizira se svake godine u Mexico Cityju od 2005.