DAN PLANETA ZEMLJE

Besplatno pogledajte film 'Jednog dana na Zemlji'

18.04.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) poziva sve na besplatnu projekciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma 'Jednog dana na Zemlji'

Radi se o filmskom kolažu nastalom od preko tri tisuće sati video materijala koje je snimilo preko 19 tisuća filmskih profesionalaca i amatera iz svih zemalja svijeta na isti dan, 10. listopada 2010. Zajedno su stvorili sliku međusobne povezanosti čovječanstva kakva nikada dosad nije bila moguća. Premijera filma održat će se 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Film je nastajao četiri godine, a potporu projektu pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke, uključujući snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena pograničnim sukobima.

'Pregledavajući tisuće sati snimljenog materijala, shvatio sam da postoji bezbroj priča u svijetu koje čekaju da budu ispričane', kazao je Kyle Ruddick, osnivač i redatelj filma.

U filmu je korištena glazba dobitnika Grammyja Paula Simona i Tinariwena, Fele Kutija, Sigur Rós i DJ Cut Chemista. Film bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u favelama Rio de Janeira.

Ukazuje i na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu. Pored samog filma, projekt 'Jedan dan na Zemlji' stvorio je jedinstvenu javnu video arhivu otvorenu za razmjenu svim filmskim stvarateljima diljem svijeta. Financiranje filma omogućeno je iz više izvora, u velikom dijelu uz podršku Zaklade Ford i njezine inicijative JustFilms.

U Hrvatskoj, film će biti prikazan u 12 gradskih kina u Belom Manastiru, Čakovcu, Daruvaru, Koprivnici, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sinju, Šibeniku, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću; te na osam lokalnih televizija: Z1, RiTV, Kapital Network, 24sataTV, NET i Slavonskobrodska televizija, Televizija Slavonije i Baranje i TV plus. Film će se prikazivati i na sedam dnevnih portala: Dnevnik.hr, tportal.hr, eZadar.hr, eVarazdin.hr, Osijek031.hr, Radio-Mrežnica.hr i Regionalexpress.hr. Prva projekcija kreće na portalu Dnevnik.hr u nedjelju već u 12h.

Ulaz na sve projekcije filma je slobodan