Placebo

'Battle for the sun'

24.06.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Šesti studijski album stavlja Placebo na sam vrh svjetske alternativne scene kao predvodnike plesnog mračnog zvuka, koji je na ovom albumu sve samo ne mračan, pitak je i pjevan kao nijedan dosad

Možda čak i najbolji u njihovoj karijeri i, bez sumnje, jedan od najboljih ovogodišnjih albuma inozemne produkcije. Najavnim singlom 'For What It's Worth' već su najavili kako će zvučati album, samo potvrđujući svoju dosadašnju reputaciju, budući da je singl brzo po izlasku osvojio vrhove top ljestvica širom svijeta. Je li razlog djelomično veselijem i poletnijem zvuku i pjesmama novi bubnjar Steve Forrest ili pak novi, optimističan pogled na život Briana Molkoa, teško je reći, no nema sumnje da je album ispunjen nekom vedrinom i optimizmom, bez mračnih trenutaka i skrivenih intimnih kutaka Brianovih briga i patnji.

Štoviše, najavljujući novi album Molko je izjavio: 'Napravili smo album koji govori o izboru života i življenju, o iskoraku iz tame u svjetlo. No to ne znači nužno da morate okrenuti leđa tami, jer ona postoji. Optimističan sam što se budućnosti tiče i jako je uzbudljivo.' Album je sniman u Kanadi i Londonu, a producirao ga je David Bottrill, poznat po radu sa grupom Tool, što se djelomično može osjetiti u precizno naglašenoj zvučnoj slici snage i energije koje na albumu 'Battle for the sun' ne manjka, već pršti na sve strane.

Zanimljivo je da gotovo svaka od 13 pjesama ima sve preduvjete da postane ultimativni hit na svjetskim top ljestvicama, ali bez potrebnih obrađivanja tržišta, jer pjesme su toliko zarazno pitke da same po sebi ulaze u uho i tjeraju vas na spontani ples ili barem drmusanje. Odličan album Placeboa koji će ih, barem još sljedećih dana, držati  na samom vrhu.

Ocjena: 9/10

Izdavač: Dreambrother/PIAS/Matrix/Menart