'RADIO & JULIET'

Balet o najpoznatijem ljubavnom paru uz glazbu Radioheada

22.03.2016 u 18:01

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana grupa Radiohead objavila je datume i lokacije svoje nove turneje, na čijoj listi se, na žalost, nije našla i Hrvatska. No dok fanovi Radioheada nestrpljivo čekaju koncert omiljenog benda makar u blizini, u Zagrebu će se za mjesec dana održati baletna predstava koja bi im mogla olakšati čekanje

U koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 20. travnja stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu!

Tako je u baletnoj predstavi 'Radio & Juliet' priznati koreograf i bivši plesač spojio tragičnu atmosferu Shakespeareovog djela 'Romeo i Julija' te senzibilitet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, a u prvom činu, pod nazivom 'Quatro', spojio je hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu nagrađivanog slovenskog skladatelja Milka Lazara

'Radio & Juliet' netipična je interpretacija poznate tragedije u kojoj Julija ne umire, već se radnja odvija iz njezine perspektive, a glazbenu podlogu čine pjesme benda Radiohead, s pet poznatih albuma – 'Kid A', 'OK Computer', 'Amnesiac', 'Hail to The Theif' i 'The Bends'. Neke od pjesama u kojima će publika moći uživati uz vrhunske baletne pokrete su 'Bulletproof… I Wish I Was', 'Idiotique', 'Motion Picture Soundtrack', 'Fitter Happier', 'Sit Down Stand up' i 'Life in a GlassHouse'.

Radio & Juliet

Radiohead spada među značajnije bendove 90-ih i 2000-ih godina, imao je velik utjecaj na mnoge glazbene pravce i prodao je više od 30 milijuna albuma širom svijeta. Jedan je od najkreativnijih bendova s poklonicima diljem svijeta, spreman na rizik i eksperimentiranje u novim i potpuno različitim glazbenim izričajima pa nije čudno da su njegovi članovi svoju podršku dali i ovom zanimljivom spoju baleta i njihove glazbe. Njihova glazba se razvijala kroz osam albuma, a svi su bez zadrške remek-djela u kojima je ostvaren savršen balans između željene forme i eksperimentalnih tendencija.

Baletnom rock spektaklu 'Radio & Juliet' prethodit će prvi čin, pod nazivom 'Quatro'. To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njenim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima, a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta Zlatna maska u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist Milko Lazar, a posebnost ovog djela je to što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije.

U oba čina glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, kojeg struka, kolege, ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: 'On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već dulje vrijeme.'

Uloga Julije pripala je mladoj i perspektivnoj balerini Olgi Timošivoj, koja je svoj baletni talent dokazivala na pozornicama bugarskih, ruskih i ukrajinskih baletnih nacionalnih kuća, a sa samo 24 godine biografija joj je popunjena ulogama u predstavama poput 'Carmen', 'Orašar', 'Snjeguljica i sedam patuljaka', 'Coppelia', 'Veliki Gatsby' i druge.

'Radio&Juliet' te 'Quatro' nude iznimne koreografije britkih pokreta, vrhunsku glazbenu kulisu i doživljaj koji se rijetko zaboravlja.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim (www.eventim.hr) te preko online sustava – www.ulaznice.hr.

Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.