13. STUDENOG

Bajaga i Instruktori, Silente i Quasarr zvijezde riječkog Tuluma

27.07.2015 u 18:11

Bionic
Reading

Novo riječko izdanje Tuluma s Bajagom i Instruktorima, Silenteom te Quasarrom u glavnim ulogama održat će se u petak, 13. studenog u dvorani Mladosti na Trsatu

Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu gdje sa 14 godina svira bas u svojoj prvoj grupi TNT. Poslije kratkih iskustava sa Ofi i Glogovim kolcem, kao srednjoškolac početkom 1979. godine postaje ritam gitarist Riblje čorbe. Grupa ubrzo izrasta u jednu od najpopularnijih u Jugoslaviji, a Bajaga se ističe skladajući na stihove pjevača Bore Đorđevića pjesme kao što su 'Nemoj srećo, nemoj danas', 'Dva dinara druže', 'Evo ti za taksi' i 'Kazablanka', dok je potpuni autor 'Ja sam se ložio na tebe', 'Baby, Baby I Don't Wanna Cry', 'Muzičari koji piju' i 'Kada hodaš'. Usporedno piše stihove za Bulevar, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević...

Kao pjevač predstavlja se s jednokratnom grupom Frka u TV emisiji 'Rokenroler' (1980) i pjesmom 'Pustite me druže' koju 1984. snima za svoj debi album 'Pozitivna geografija'. Po odlasku iz Riblje čorbe samostalnu karijeru kao autor, pjevač i gitarista izuzetno uspešno nastavlja hit albumima Bajage i Instruktora 'Sa druge strane jastuka' (1985), 'Jahači magle' (1986), 'Prodavnica tajni' (1988) i 'Neka svemir čuje nemir' (1989). Bajaga i Instruktori osamdesetih godina su među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima, zahvaljujući velikim hitovima 'Berlin', 'Zažmuri', 'Dobro jutro džezeri', 'Samo nam je ljubav potrebna', '442 do Beograda', 'Plavi safir', 'Verujem, ne verujem' i mnogim drugima. Čitatelji časopisa Rock ga 1984. proglašavaju za 'Rock ličnosti sezone', a nakon čega dobija nebrojene glazbene nagrade.

U devedesetima Bajaga i Instruktori uspjevaju opstati uz povremene promjene postave, a status velikog benda učvršćuju izdanjima 'Četiri godišnja doba' (1991), 'Muzika na struju' (1993) i 'Od bižuterije do ćilibara' (1996), a glazba puna optimizma i dalje uspjeva preći granice nekada zajedničke države. Svoju pozitivnu glazbenu misiju, Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima 'Zmaj od Noćaja' (2001), 'Šou počinje u ponoć' (2005) i 'Daljina, dim i prašina' (2012). Procjenjuje se da su Bajaga i Instruktori u dosadašnjoj karijeri prodali više od pet milijuna nosača zvuka. Aktualni album 'Daljina, dim i prašina' objavljen je 6. lipnja 2012. godine u paketu s knjigom 'Vodič kroz snove', prvom Bajaginom zbirkom poezije koja sadrži po autorovom izboru sedamdesetak pjesama iz svih razdoblja karijere.

SILENTE

Dubrovački Silente su u protekle dvije godine od pop rock senzacije došli do statusa jednog u najjačih i najtraženijih hrvatskih bendova, a sve sa samo dva objavljena albuma. Debi 'Lovac na čudesa' iznjedrio je velike hitove 'Terca na tišinu', 'Morski ljudi, morske žene' i 'Još jednom', a istim putem nastavio je nasljednik 'Neće rijeka zrakom teći' s istoimenim singlom, pobjedničkom pjesmom Zagrebačkog festivala 'Čudna ili čudesna', odličnim numerama poput 'Kako misliš' i 'Rekla si da nikad nisi voljela ovako' te singlom koji će obilježiti jesen 2015. – 'Neobranjivo'.

Silente ljeto provodi izuzetno aktivno nastupajući po cijeloj Hrvatskoj, a samo ih do kraja kolovoza očekuju nastupi u Širokom brijegu, Tkon, Starigradu, Sv.Lovreču, Labinu, Primoštenu i rodnom Dubrovniku.

QUASARR

Riječki electro-pop bend Quasarr zaokružuje lineup riječkog Tuluma. Bend je posljednje dvije godine fokusiran na finiširanje novog studijskog albuma s kojeg su već skinuta tri zapažena singla. Počelo je s pjesmom 'Sjene', a nastavilo s duetom s Josipom Lisac naziva 'Ljubav' koji je nagrađen Porinom u kategoriji najbolje vokalne suradnje. Treći singl, 'Prije tebe', grupa je realizirala početkom godine kada je snimljen i videospot u režiji Radislava Jovanova Gonza. Quasarr zasad imaju dva objavljena studijska albuma – 'Quasarr' iz 2007., te 'Propaganda' iz 2010. – dok se treće izdanje očekuje tijekom godine.

Objavom riječkog koncerta zaokružena je serijal koncerata pod brendom Tulum u kojima stalnu postavu čine Bajaga i Instruktori te Silente kojima će se u svakom gradu pridružiti još po jedan bend. Na prvom koncertu, u zagrebačkom Domu sportova 24. listopada, to će biti sjajni Detour. Dva tjedna kasnije, 7. studenog u splitskom Spaladiumu line up će upotpuniti talentirani mladići iz skupine Libar, dok će publiku u riječkoj dvorani Mladosti rasplesati Quasarr.

Na svakom Tulumu izvođači će odsvirati ili pune koncerte (Bajaga) ili duže setove (Silente, te Detour, Libar i Quasarr) što u konačnici znači gotovo 5 sati programa

Ulaznice kreću u prodaju u srijedu 29. srpnja, po cijeni od 75 kuna koja će ostati na snazi do 13. rujna. Od 14. rujna do 12. studenog cijena će im iznositi 85 kuna, a na dan koncerta 100 kuna

Prodajna mjesta

 Dallas Music Shop Rijeka, Splitska 2a
 Sva eventim prodajna mjesta i eventim.hr