TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Bago se nije previše trpao u sučeljavanje i - rasturio je!

09.01.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Nova TV shvatila je ono što javna televizija, barem u prethodnom krugu sučeljavanja kandidata - nije. Oko televizijskih debata predsjedničkih kandidata ne treba puno komplicirati. Dovoljno je imati jednog kvalitetnog novinara/voditelja koji će postavljati relevantna pitanja, a sve dodatne điđe-miđe, cirkuse, čarke i ekscese slobodno možeš prepustiti samim kandidatima. Sigurno neće iznevjeriti

Tijekom sinoćnje debate na Novoj TV bilo je dosta trenutaka kada se gledatelj mogao zahihotati, možda čak i prasnuti u smijeh, bilo je onih kada smo se svi kolektivno hvatali za glavu ili ono što je od nje ostalo nakon što nas je izjava kandidata nadahnula na hrkljuš, bilo je trenutaka kada smo se pitali gledamo li sučeljavanje ozbiljnih predsjedničkih kandidata ili natezanje osmoškolaca oko gumi-gumija, a bilo je i onih kada u pobornici pojedinog kandidata ili kandidatkinje klicali od oduševljenja jer su ovaj ili ova poentirali. Svega je bilo, ali s televizijske strane gledano, jedne stvari nije bilo. Nikome nije bilo neugodno zbog voditelja debate.

Inače nisam fan ni Mislava Bage ni pristupa kojim NovaTV obrađuje ove i sve dosadašnje izbore, a koji se inače uglavnom sastoji od šareno-budali-drago kompjuterskih grafova koji lebde po haj-tek studiju, najčešće nam ne govoreći ništa nova, nego nas izvješćujući kako ćemo mi sami glasati. Sav taj novajlijski vatromet inače mi djeluje kao dominacija forme nad sadržajem ili, u gorim slučajevima, prikrivanje nedostatka sadržaja raznim điđama. No nakon sinoćnjeg im se sučeljavanja Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića mora priznati da su vrlo solidno i profesionalno odradili posao.


U konceptu sličnom, ako ne i identičnom onome koji su njegovali u prvom krugu, na Novoj TV tako smo dobili uprizorenje načela da neke stvari doista nije potrebno komplicirati. Dovedeš kandidate u studio, posao moderiranja dodijeliš novinaru koji se i inače bavi politikom i izborima pa će znati postaviti relevantna pitanja vezana uz ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, taj se tu i tamo pobrine za to da pojedini kandidat previše ne zabrazdi u kad-sam-bio-mlađa'n-lovac-ja litanije ili ne napadne protukandidata motornom pilom i - eto veselja!

Možda na prvi pogled takav koncept djeluje suhoparno, ali nema brige. Kao što je i jučerašnje sučeljavanje pokazalo, sami se kandidati uvijek pobrinu za zabavljačku notu. To im je u prirodi predizborno-kampanjskog posla - da s vremena na vrijeme zviznu glupost i prežive, da jedan drugoga tretiraju kao polubudalu, da si međusobno podmeću partizanske kape i ustaške guje, da nas gnjave frazetinama i tisuću puta ponovljenim izrazima kao što su predsjednik ili predsjednica ili građani i građanke i tako redom. Voditelj može samo mirno stajati sa strane, tu i tamo prekinuti predugu tiradu i pitati za objašnjenje te zadovoljno trljati ruke kako mu gosti fino proizvode program.

Mislav Bago učinio je upravo to i alal mu vera. Nadam se da su magovi s javne televizije to pogledali i da će im to barem malo utjecati na odluke o večerašnjem sučeljavanju, prije nego što organiziraju klizačku utrku za kandidate, natjecanje u makrameu, prije nego što angažiraju Vilibora Sinčića kao moderatora ili se već na neki drugi način (pitanjima o samoubojstvu, na primjer) osramote kao u prvome krugu.