CROATIA MUSIC ADVENTURES

Asian Dub Foundation i Mario Biondi u Parku Orsula

16.06.2015 u 19:10

Bionic
Reading

Dubrovački Park Orsula mjesto je održavanja prvog Croatia Music Adventuresa, a on će ugostiti dva velika svjetska glazbena imena. Jedan od najpoznatijih talijanskih soul vokala na svijetu Mario Biondi nastupit će 4. kolovoza dok će nekoliko dana prije, točnije 28. srpnja, na kamenje Parka Orsula zakoračiti Asian Dub Foundation, britanska grupa koju probrana hrvatska publika prati, poštuje i obožava

Croatia Music Adventures je glazbeno-scenski projekt čiji je cilj spajanje izuzetnih hrvatskih lokacija i stranih glazbenih zvijezda, limitirajući broj ulaznica po svakom koncertu. To razlikuje ovaj neobični projekt od masovnih festivala ili koncerata na hrvatskoj obali ili kontinentu. Upravo zbog traganja za savršenim lokacijama, organizatori su za prvu destinaciju CMA odabrali čarobni Park Orsula u Dubrovniku, čiju je nevjerojatnu lokaciju britanski Pulse Radio svrstao na top listu deset najljepših u svijetu. Tako se mali hrvatski Park Orsula našao u elitnom društvu Islanda, SAD-a, Meksika, Ibize...

Potaknuti idejom o ljetnoj glazbenoj pozornici, kakva je Dubrovniku nedostajala i koja će funkcionirati dugoročno, udruga Ambient Croatia posljednjih je devet godina renovirala i konzervirala ostatke crkvice sv. Orsule iz 14. stoljeća, a izgradili su gledalište (amfiteatar), osigurali struju, primarnu protupožarnu zaštitu i pošumili lokaciju. Probijanjem i čišćenjem povijesnog dubrovačkog karavanskog puta, udruga je integrirala Park Orsulu u urbano dubrovačko tkivo, ostvarivši atraktivnu pješačku vezu parka s Gradom. Park je do sada posjetilo više od 10.000 ljudi, a udruga Ambient Croatia okupila je preko 1000 registriranih članova i simpatizera. Sve ovo, uz prirodan položaj lokaliteta koji se nalazi izvan grada, na strmoj hridi 200 metara iznad mora, s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na gradske zidine i okolni akvatorij, na mirnom području gdje gradska buka i vreva ne mogu omesti scenske izvedbe, a one ne remete komunalni javni red i mir, Park Orsulu u doslovnom smislu čini i potvrđuje mjestom za realizaciju snova. Glazbeni program Parka Orsula već nekoliko godina nudi najbolje od regionalne glazbene scene, tako će i ove godine osim Croatia Music Adventures ugostiti Rundek Cargo Trio, S.A.R.S., Vatru...

Asian Dub Foundation u Dubrovnik dolazi dva tjedna nakon izlaska novog albuma 'More signal and more noise', planiranog za 10. srpnja. Bit će to njihov prvi nastup na samom jugu Hrvatske! Bend danas čine Steve Savale, Dr Das, Akatava, Ghetto Priest, Nathan Flutebox Lee i Rocky Singh, a njihova je priča zaista specifična i neopisivo moćna. Ponovno okupljanje benda dogodilo se 2012. nakon poziva Fabiena Rigalla Steveu Savalu, utemeljitelju ADF-a, jer je Cinema Secret s ADF-om želio ponovno snimiti dijelove soundtracka za kultni film 'La Haine' Matthieua Kassowitza iz 1995, ali ovog puta u ozloglašenom Broadwater Farm Estateu u sjevernom Londonu iste noći kad su održani gradonačelnički izbori. Za one koji se ne sjećaju, događaji na Broadwater Farm Estateu su 2011. pokrenuli niz prosvjeda i pobunu diljem Engleske jer je policija ustrijelila stanovnika tog dijela Londona. Vlasti su ideju snimanja soundtracka proglasile opasnom i nastojali su ju spriječiti, ali je koncert ipak održan i reakcije su bile nevjerojatne! U samo sat vremena prodano je 1000 karata te su održali dva dodatna rasprodana koncerta u londonskom klubu Troxy. Noć poslije nastupili su u kultnoj pariškoj dvorani Le Trianon i to u večer kad je Sarkozy izgubio izbore. Njihov je nastup te večeri u Parizu izazvao mnogo previranja, a podržao ga je redatelj Matthieu Kassowitz i to u javnim medijskim istupima. ADF je time postao dio nepisane francuske političke povijesti te se često povezuje s buntom protiv postojećih političkih struja.

U glazbenom smislu iza njih je niz godina nastupanja, a pozornicu su dijelili i s velikanima poput Rage Against The Machinea, The Curea i Radioheada, a kao i Biondi, obožavani su u Japanu, u kojem je 2013. objavljen i posljednji album 'The singnal and the noise'. Njihov zvuk je kombinacija jungle ritmova, duba, punk rock gitara, sitra i tradicionalnih indijskih melodija, a u Park Orsulu donijet će duh buntovnog, ali kozmopolitskog britanskog miljea.

Mario Biondi široj hrvatskoj javnosti postao je poznatiji prije više od pola godine, kad je oduševio punu dvoranu Lisinski. Njegov fantastični i baršunasti bas poznat je diljem svijeta, a u Italiji trenutačno promovira svoj aktualni album 'Beyond' (Sony Music / Menart) koji je najavio singlom 'Love Is A Temple'. Zamjetnu karijeru postigao je u Japanu dok u svojoj karijeri bilježi i izvrstan nastup u londonskom Royal Albert Hallu, u kojem je nastupao s grupom Incognito. Mnogi zaljubljenici u soul i jazz su komentirali kako je Biondijev zagrebački koncert bio jedan od najboljih koje su slušali u Lisinskom, što je vrlo smion komentar s obzirom na povijest dvorane. Zagrebački koncert okupio je mnoga lica društvenog života, ali i vinare te enologe, među kojima je velik broj Biondijevih obožavatelja. Iako vrlo zauzet turnejom po Italiji, u svojem kalendaru 4. kolovoza je rezervirao za Dubrovnik.

Love is a Temple

Pretprodajna cijena za koncert Marija Biondija iznosi 300 kuna dok će na dan koncerta, ukoliko preostane ulaznica, iznositi 350 kuna. Pretprodajna cijena za Asian Dub Foundation iznosi 240 kuna dok će na dan koncerta, ukoliko preostane ulaznica, iznositi 270 kuna. Ulaznica možete kupiti online putem www.ulaznice.hr i putem prodajnih mjesta sustava ulaznice.hr.

U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta koncerti će biti prebačeni u sportsku dvoranu Gospino polje zbog zahtjevnosti produkcije. Organizator zadržava pravo izmjene lokacije i ulaznice nije moguće vratiti. Informaciju o premještanju koncerta izvršit će putem medija i svojih kanala informiranja (web, Facebook, mail).